Achter de schermen: Een bezoek aan Rabe von Pappenheim Print

Vandaag bezoeken we lieve Alexandra van de online drukkerij Rabe von Pappenheim Druck in Osnabrück. Alexandra woont samen met haar man en haar twee kinderen in een mooi vakwerkhuis met een grote tuin. In gesprek vertelt de drukke moeder me hoe ze eigenlijk op het idee is gekomen om een online drukkerij op te richten, hoe een bestelling precies wordt verwerkt en wat ze van plan is voor de toekomst. Kom binnen!

Alexandra Rabe von Pappenheim: Uw weg naar de drukkerij…

Alexandra Rabe von Pappenheim heeft al veel gezien in haar professionele leven: Eerst heeft ze een bankstage afgerond in Hannover. Na een intermezzo bij de Bankgesellschaft in Berlijn besefte ze al snel dat de klassieke bankzaken niet voor haar waren weggelegd, stapte eerst over naar de organisatie en een paar jaar later naar een bankconsultant. “Dus, en toen ontmoette ik mijn man Herbold, de kinderen kwamen en toen was het consultancy leven met zijn vele reizen voorlopig voorbij,” zegt de in Hannover geboren vrouw. Vervolgens ging Alexandra voor zichzelf aan de slag als IT-trainer en organisatieadviseur. Ze heeft ook geografisch veel gereisd: Na het werken in Potsdam en Bregenz woont de familie nu in de buurt van Osnabrück. Ze wonen in een prachtig vakwerkhuis met een grote tuin. Hier werkt Alexandra ook vaak in haar thuiskantoor. Het was op een feestje bij een vriendinnetje dat het idee om een online drukkerij voor de klassieke levensstijl op te richten eindelijk geboren werd.

Een bezoek met Alexandra Rabe von Pappenheim

Een bezoek met Alexandra Rabe von Pappenheim

Wat bracht je op het idee om Rabe von Pappenheim Druck te stichten?

Dit gebeurde op een feestje bij een vriendin: Ik had een hele leuke en sprankelende avond doorgebracht met mijn gastheer, de manager van een grote online drukkerij. Het was op deze avond dat het idee om een nieuw bedrijf op te richten… met ontwerpservice, omdat ik altijd al problemen heb gehad met de online printers op de markt: Of je hebt kant-en-klare printgegevens nodig, die je vervolgens uploadt. Of u kunt kiezen uit verschillende templates bij de online drukkerijen. Voor kerstkaarten is dit nog steeds mogelijk – maar voor geboorteaankondigingen, doopuitnodigingen of huwelijksaankondigingen? Er was en is nog steeds niets echt elegant aan gematigde prijzen online. Mijn gastheer nam de volgende dag contact met me op! Ik leerde de tweede directeur kennen en een half jaar later hebben we samen ons bedrijf opgericht, de Rabe von Pappenheim Druck GmbH.

Een bezoek aan Rabe von Pappenheim Print

Een bezoek aan Rabe von Pappenheim Print

Waar werk je? Hier in het thuiskantoor?

Mijn freelance grafische ontwerpers en ook mijn klantenservice medewerkers werken in mijn thuiskantoor. We zijn allemaal verbonden via onze software en ons telefoonsysteem. Natuurlijk zien we elkaar ook regelmatig. Vooral als het gaat om materiaalcoördinatie, kwaliteit en ontwikkeling moeten we allemaal samen de producten bekijken en aanraken! Ik heb zelf een “showroom” in Osnabrück. Daar maak ik deel uit van een kantoorgemeenschap in een prachtig oud gebouwencomplex in de oude stad, waar klanten welkom zijn om langs te komen. Natuurlijk werk ik ook veel vanuit huis, want onze jongste zoon zit nog op school.

Een bezoek met Alexandra Rabe von Pappenheim

Achter de schermen van Rabe von Pappenheim Printing

Waar en door wie worden uw producten vervaardigd?

Het bijzondere is: Ik heb mijn partners (de online drukkerij van mijn tafelgastheer) die mij al hun printkennis ter beschikking stellen. Ik gebruik de bestaande en goed ingestudeerde processen van deze drukkerij en de winkel- en printsoftware en werk samen met drukkerijen in heel Duitsland die zijn aangesloten op onze systemen, die onze papieren op voorraad hebben en die we hebben geselecteerd op basis van hun vaardigheden. Het kan dus zijn dat uitnodigingskaarten door de ene drukkerij worden gedrukt en de enveloppen door een andere drukkerij, omdat zij het beter kunnen doen of de juiste machine hebben. En dan is het mogelijk dat de kaarten naar onze staalgraveur en blinde embosser worden gestuurd, die een wapen of de naam in reliëf maken.

Achter de schermen van Rabe von Pappenheim Printing

Raven von Pappenheim-druk

Nog een stap terug: Hoe werkt een bestelproces voor u?

U kunt een gelegenheid kiezen op onze website, bijvoorbeeld “geboorte”. Vervolgens gaat u door een configurator waar u het volgende kunt selecteren: Product (bijv. reclame), formaat, materiaal, lettertypes (van het klassieke Chevallier-lettertype tot de moderne Futura), grafische elementen, kleuren en aanvullende diensten. Hier kunt u extra speciale functies bestellen: Goudkleurige kartonnetjes zoals vis voor een bevestiging, ooievaars, lichtblauwe of roze linten voor geboorteaankondigingen. Vervolgens upload je teksten, grafieken of foto’s van voorbeelden en maken mijn grafisch ontwerpers een eerste ontwerp. Ze zijn gericht op de wensen van de klanten, maar brengen ook hun eigen ideeën in. Overigens kan het hele bestel- en adviesproces ook telefonisch worden afgehandeld.

Wat als ik het ontwerp nu goed vind?

We hebben onze processen gestandaardiseerd: In de regel, nadat de klant het drukwerk heeft goedgekeurd, gaan de bestellingen naar de drukker, worden ze gesneden, verpakt in onze mooie geschenkdozen en verzonden. Maar er zijn ook zeer regelmatig speciale verzoeken van klanten. Bijvoorbeeld wanneer we een boek samenstellen en drukken of een meer uitgebreide brochure ontwerpen. Vervolgens ontwikkelen we samen met de drukkers, de boekbinder etc. het bijbehorende project. Onze grote kracht zijn trouwens de grafische elementen. U kunt kiezen uit talloze afbeeldingen. Daarnaast bieden wij individuele illustraties, silhouetten of kalligrafie aan, die u naast de “artistieke maatwerkproducten” kunt boeken. Zo krijgen de kaarten hun bijzondere stijl.

Raven von Pappenheim-druk

Achter de schermen van Rabe von Pappenheim Printing

Welke soorten papier gebruikt u?

Wij dragen de klassiekers: Precioso uit Römerturm, Gohrsmühle en CrowMill. Dann hebben wij onze prachtige standaardkarton “Cartonage Design”. Het is relatief goedkoop maar lekker dik!Daarnaast hebben we een eenzijdig gecoat karton (Cartonage brilliante) en een tweezijdig gecoat karton (Cartonage ciel blanc).De hoogste kwaliteit is ons handgeschept papier.Voor alle papieren zijn er natuurlijk de bijpassende enveloppen. En voor veel formaten bieden wij ook kleurgekleurde enveloppen aan, die in de opmerkingen kunnen worden besteld.

Wat doe je nog meer naast uitnodigingskaarten, plaatskaarten en ansichtkaarten?

Op verzoek kunnen we eigenlijk (bijna) alles produceren. We hebben al prachtige gedichtenbundels ontworpen en gedrukt, evenals dorpskronieken of andere “mooie” boeken. Wij ontwerpen flyers, brochures (zoals bijvoorbeeld voor de Burgerstichting Dresden, het SALONfestival of diverse burchttenexposities zoals Gut Bökel), roll-ups en tickets. Op dit moment ontwikkelen we verpakkingen voor klanten. En dan hebben we ook nog eens kant-en-klare kaarten, die ik op beurzen en tentoonstellingen verkoop. Hiervoor ontwikkelen we momenteel onze eigen online shop. Op dit moment verkopen we ze – naast de beurzen – op verzoek per e-mail of via Instagram.

Ansichtkaarten van Rabe von Pappenheim Print

Waar haal je je ideeën vandaan, waar vind je inspiratie?

Ik lees mooie interieurmagazines zoals SALON magazine of Elle Dekoration. Zo kom ik te weten welke kleuren en patronen op dit moment trendy zijn. Daarnaast is er vakliteratuur voor grafisch ontwerpers waarin de laatste trends worden getoond. Maar mijn grafische ontwerpers zijn de belangrijkste bron van ideeën. Zij zijn de creatievelingen en ontwikkelen voortdurend nieuwe voorbeelden. U kunt ze zien onder Onze Portefeuille op de website. En dan reizen we natuurlijk allemaal veel. Je hoeft alleen maar je ogen te openen in de natuur om mooie kleuren en vormen te zien.

Een bezoek aan Rabe von Pappenheim Print

Een bezoek met Alexandra Rabe von Pappenheim

En wat heb je voor de toekomst gepland?

We ontwikkelen onszelf voortdurend verder. Op dit moment plannen we een bruiloftsmap (pocketfold) waarin alle uitnodigingen kunnen worden geplaatst. Ook zullen we hopelijk binnenkort in staat zijn om een kleurcoupe (gekleurde of gouden randen) aan te bieden. Anders willen we groeien en onze klanten gelukkig maken! Ik wil dat mijn medewerkers tevreden zijn en ik wens dat deze geweldige samenwerking in ons team blijft zoals het is.

alexandra-v-pappenheim

Beste Alexandra, heel erg bedankt dat je ons een kijkje achter de schermen hebt laten nemen / Fotocredits: von Pappenheim

Overigens: Rabe von Pappenheim Druck en vele andere prachtige labels van de klassieke levensstijl zijn ook te vinden op onze winkelpagina “Hier shoppt die Lady”.

MEER OVER HET ONDERWERP

  • De liefdeslijst van Alexandra Rabe von Pappenheim
  • Rabe Von Pappenheim Print in onze Dames-Tips
  • Achter de schermen: Een bezoek aan Carlitos Handgemaakt
  • Achter de schermen: Een bezoek aan de Gustavia-winkel
pinterest-von-pappenheim

Lotte

Terug naar boven