Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

Alles dat je moet weten over schimmelinfecties

De schimmelinfectie is een veel voorkomend probleem en kan iedereen treffen. Denk bijvoorbeeld maar aan voetschimmel, vaginale schimmelinfecties of spruw bij baby’s. Een schimmel is een micro-organisme dat een stof in de celwanden bevat, genaamd chitine. Bepaalde schimmels zijn onschuldig, terwijl anderen levensbedreigend kunnen zijn. Een schimmelinfectie kan zich voordoen op verschillende plekken van het lichaam. Deze infectie kan bestaan uit schimmels die normaal niet op of in het lichaam worden aangetroffen, of kan bestaan uit schimmels die normaal al op of in het lichaam aanwezig zijn maar zich ongecontroleerd vermenigvuldigen. Bepaalde schimmelinfecties kunnen besmettelijk zijn. In dit artikel lees je alles dat je moet weten over de verschillende soorten schimmelinfecties.

Voetschimmel

Voetschimmel, ofwel tinea pedis, is een schimmelinfectie van de huid tussen je tenen. Deze infectie komt voornamelijk voor bij atleten en is besmettelijk. Je kan voetschimmel oplopen van besmette oppervlakten van bijvoorbeeld openbare douches of kleedkamers. De huid tussen je tenen en andere delen van je voet zullen jeukend, prikkend of branderig voelen. Ernstige voetschimmel veroorzaakt barsten, schilfers en blaren op de huid. Meestal wordt voetschimmel behandeld met antischimmelmedicijnen. Mocht dat niet werken, dan kan de arts sterkere medicatie voorschrijven.

Liesschimmel

Liesschimmel, of wel tinea cruris, is een schimmelinfectie van de huid in de liesstreek, de binnenkant van de dijen en de billen. Deze infectie wordt veroorzaakt door dezelfde schimmels die voetschimmel veroorzaken. De huid zal rood, jeukend of branderig voelen en er kan een verandering van de huidskleur ontstaan. In ergere gevallen vertoont de huid barsten, schilfers of uitslag. Liesschimmel is meestal te behandelen door de aangetaste huid schoon en droog te houden en een antischimmelmiddel op de huid aan te brengen. Wanneer dit niet voldoende werkt, kan de arts sterkere antischimmelmedicatie voorschrijven.

Ringworm

Dezelfde schimmels die voetschimmel en liesschimmel veroorzaken, kunnen ook voor ringworminfecties zorgen. Meestal begint ringworm met een rode, jeukende en schilferige huid. Het begint meestal als een roodachtige, jeukende, schilferige uitslag. Na verloop van tijd kunnen stukjes ringworm zich verspreiden en rode ringen vormen. De rode ringen hebben soms een rodere buitenrand. Ringworm kan zich ook voordoen als blaren of als kale plekken op de hoofdhuid. Voor ringworm geldt dezelfde behandelmethode als de behandeling voor voetschimmel. Eerst zal er getracht worden de infectie te behandelen met antischimmelmiddelen. Wanneer dat niet werkt, kan er overgestapt worden op sterkere antischimmelmedicatie.

Gist infectie

Gist infecties, ofwel Candida albicans, kunnen de huid, mond, maag-darmkanaal, urinewegen of geslachtsorganen aantasten. Kleine hoeveelheden van deze schimmel zijn al van nature in het lichaam aanwezig. Wanneer de schimmel zich echter ongecontroleerd gaat vermenigvuldigen, ontstaat er een schimmelinfectie. Bij een schimmelinfectie aan de keel of mond zie je witte vlekken. Vaak ontstaan deze infecties bij mensen die langdurig antibioticum hebben moeten slikken. Spruw kan behandeld worden met orale antischimmelmiddelen.
Vaginale schimmelinfecties komen vaak voor bij vrouwen. Een vaginale schimmelinfectie is te herkennen aan pijn, jeuk, zwelling, roodheid en een klonterige afscheiding. Dit type schimmelinfectie wordt behandeld met antischimmelmiddelen zoals daktarin crème voor geslachtsdelen, een pil of een vaginale zetpil.

Nagel schimmel

Een schimmelinfectie aan de nagel, ofwel onychomycose, is een veelvoorkomend type schimmelinfectie van de teennagels, vingernagels en nagelbedden. Het begint meestal als een klein, lichtgekleurd plekje op de nagel. Na verloop van tijd verandert de vorm en kleur van de nagel en wordt de nagel dik en broos. Daarbij kunnen er zich witte of gele strepen onder de nagel vertonen. Antischimmelmiddelen werken meestal niet voldoende bij het behandelen van deze schimmelinfectie. Daarom wordt vaak een speciale nagellak voorgeschreven of een oraal antibioticum.

Lotte

Terug naar boven