Alles wat je moet weten over borstvergrotingen

Steeds meer vrouwen laten tegenwoordig een borstvergroting doen. Dit kan zijn vanwege leeftijd, zwangerschap en persoonlijke redenen. Jonge dames kunnen bijvoorbeeld onzeker zijn over de grootte van hun borsten en laten ze daarom vergroten. De exacte grootte gaat altijd in overleg met een plastisch chirurg. Die kan namelijk goed inschatten welke grootte bij jou wensen en lichaam past. Vandaag gaan we iets dieper in op de borstvergroting en wat belangrijk is om hierover te weten. Lets go!

Wat houdt een borstvergroting in?

Een borstvergroting wordt ook wel mamma-augmentatie genoemd. Dit is een ingreep van plastisch chirurgische aard die de grootte van de borsten of de vormen van kan verbeteren. Het kan natuurlijk de omvang van de borsten vergroten en het volumeverlies en verzakking als gevolg van gewichtsverlies, leeftijd of zwangerschap corrigeren.

Hoe wordt een borstvergroting uitgevoerd?

Vaak wordt deze ingreep uitgevoerd met een bepaald type borstimplantaat. Deze zijn in verschillende volumes en diameters verkrijgbaar en in ook in verschillende materialen, zoals zout gevulde of siliconen. Een borstvergroting kan ook uitgevoerd worden door eigen vet te transplanteren. Dan wordt er overtollig vet uit bijvoorbeeld de buik of dijen gehaald via liposuctie. Dit wordt later dan geïnjecteerd in de borsten. Dit worden ook wel lipofilling borsten genoemd.

In bepaalde gevallen kan het ook zo zijn dat de implantaten met vet transplantatie gecombineerd worden. Zo heb je het beste van beide werelden en kan het resultaat er soms wat ‘natuurlijker’ uit zien.

Waarom een borstvergroting?

Wat zijn eigenlijk de voordelen van een borstvergroting? Het resultaat is natuurlijk vrij duidelijk, de borsten worden groter! Daarnaast zien ze er hoger, voller en jeugdiger uit. Het resultaat van de borstvergroting gaat gemiddeld meer dan 10 jaar mee. Daarnaast kun je iedere vorm of maat kiezen die goed past bij jouw lichaam.

Zijn er ook nadelen?

Nadelen? Ja, die zijn er wel. Wanneer je bijvoorbeeld na de borstvergroting nog een keer zwangerschap meemaakt of je krijgt te maken met de menopauze, dan kunnen deze situaties het resultaat op een negatieve manier beïnvloeden waardoor een nieuwe operatie nodig kan zijn. Ook gaan implantaten niet je hele leven mee. Des te langer je ze draagt, des te waarschijnlijker het is dat je ze op een gegeven moment zult moeten laten vervangen.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Hoe ziet zo’n behandeling er dan eigenlijk uit? Een chirurg zal eerst een incisie maken in de plooi onder de borst, in de oksel of rond de tepel. Daarnaast zal er vervolgens onder of boven de borstspieren een holte worden gemaakt waar de implantaten in kunnen worden geplaatst. De incisie zal met inwendige hechtingen worden gesloten. De huid zal vervolgens worden gesloten met huidlijm, chirurgische tape of hechtingen.

Al met al zal de hele operatie ongeveer een uur duren en het is in principe niet nodig om in het ziekenhuis te blijven overnachten. Het kan wel zijn dat de arts je aanraadt om een nachtje in het ziekenhuis te blijven, afhankelijk van je eigen lichamelijke conditie.

Wat gebeurt er met het eigen vet?

Wanneer er voor een borstvergroting eigen vet gebruikt wordt door middel van liposuctie dan gaat het meestal om de dijen of de buik. Alvorens het vet wordt geïnjecteerd in de borsten wordt het eerst gezuiverd. Dat heeft tot gevolg dat de borsten meer volume en contouren krijgen. Je kunt de borsten door middel van vettransplantie gemiddeld met één cupmaat vergroten.

Hopelijk heb je zo een beter beeld gekregen van wat een borstvergroting allemaal inhoud!

Lotte

Terug naar boven