Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

De 3 belangrijkste vragen over een houten vloer

Met blote voeten over warme houten vloerplanken lopen – een onbetaalbaar gevoel! Bijna geen enkele andere vloerbedekking is zo natuurlijk, duurzaam en tegelijk robuust als een houten vloer. Maar wat onderscheidt echt houten parket eigenlijk van laminaat? Welk type vloer is geschikt voor mij en wat is de beste manier om hem te installeren? We gaan vandaag kijken naar belangrijke dingen die je moet weten over houten vloeren!

Waarom wil je een houten vloer?

Hij is gemakkelijk schoon te maken, gezond om op te leven en allergie-vriendelijk – een houten vloer heeft een aantal voordelen. Het natuurlijke materiaal straalt niet alleen een aangename warmte uit, het is ook robuust en duurzaam. Houten vloeren kunnen met weinig moeite gelegd worden en kunnen bij sterke slijtage meestal verschillende keren geschuurd en opnieuw geolied/gelakt worden.

Parket en laminaat – wat is het verschil?


Wie een houtlook voor zijn vloer wil, wordt vaak geconfronteerd met de vraag: parket of laminaat? Beide vloerbedekkingen zijn populair en lijken op elkaar – maar in de meeste gevallen hangt de keuze niet alleen af van de portemonnee, maar ook van het gebruik.

Het belangrijkste verschil tussen de twee vloeren is de afwerking van het oppervlak. Terwijl Twinplank een echte multiplex onderlaag en een toplaag van de houtsoort na keuze heeft, heeft laminaat alleen een zachthouten kernplaat. Daarover ligt een dunne decoratieve laag die in alle denkbare textuurpatronen bedrukt kan worden en het uiterlijk van eiken, teak of andere houtsoorten kan aannemen. Zo is laminaat in feite een bedrieglijk echte houtimitatie die minder authentiek is, maar goedkoper dan echt houten parket.

Verschillen in vochtigheid en temperatuurschommelingen hebben zowel op laminaatvloeren als echt houten vloeren een impact. Maar laminaat komt zelden in de buurt van het gevoel van echt houten parket, ondanks het goede uiterlijk. Bij echt houten vloeren wordt onderscheid gemaakt tussen massief houten vloeren, gemanipuleerde houten vloeren en planken. Massief parket bestaat meestal uit 20 mm dikke massief houten lamellen die op de dekvloer gelijmd of op blinde vloeren gespijkerd of geschroefd worden.

Kan ik zelf een houten vloer plaatsen?

Er zijn drie manieren om houten vloeren te plaatsen: Schroeven, lijmen of “zwevend” installeren. In principe kunnen alle drie de varianten ook zelf gedaan worden, maar sommige ervan vereisen een zekere mate van vakmanschap en bepaalde materialen. Als je dus bijvoorbeeld een houten vloer vloerwarming wilt hebben, kan je dit beter laten doen. Zwevend leggen is de gemakkelijkste manier om houten vloeren te leggen: Bij modern geprefabriceerd parket worden de houten planken met elkaar verbonden, maar niet met de ondervloer, door middel van een tand-en-groef kliksysteem, zodat er niet gelijmd of geschroefd hoeft te worden. Dit betekent dat de vloer weer verwijderd kan worden zonder resten achter te laten als dat nodig is, bv. bij het verhuizen uit een huurflat.

Voorbehandeling van de ondervloer is niet nodig. Vooral voor oude gebouwen en ongelijke vloeren, maar ook bij de keuze van het juiste hout, kan een ervaren gespecialiseerd bedrijf het juiste aanspreekpunt zijn. Wie snelle en precieze resultaten wil, is ook in goede handen bij geschikte vaklui.

Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven