Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

Designklassiekers: Bauhaus-porselein van KPM

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Bauhaus herneemt de Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin zijn porseleinklassiekers uit die tijd, want voor KPM was de Bauhaus-periode een zeer belangrijke creatieve fase. De design editie “Vaas Halle” en de mokka dejeuner (ontbijtservies) “Hallesche Vorm” zijn strikt beperkt. uit Sybille

Bauhaus: Porselein voor een nieuw appartement

Beide ontwerpen – de “Halle Vase” en het servies “Hallesche Form” – zijn gemaakt door Marguerite Friedlaender-Wildenhain. Ze werkte aan de Burg Giebichenstein Art College als hoofd van het Keramisch Experimenteel Instituut en verwierf al snel een reputatie. Samen met andere Bauhaus-kunstenaars werd ze naar KPM gebracht door de toenmalige directeur van de porseleinfabriek, Günther von Pechmann. Pechmann was zelf lid van de Werkbund en bouwde het KPM-assortiment om volgens het model “porselein voor de nieuwe woning”. De stukken konden worden gecombineerd en werden zo onderdeel van een nieuwe manier van inrichten. Kenmerkend voor de vorm van de Mokka Dejeuner Halle zijn de duidelijke esthetiek en de trechtervormige tuit als detail op de kan en de crèmekan.

Strepen in de Bauhaus-basiskleuren blauw, geel, rood, zwart

Het Bauhaus-porselein is versierd met een schilderij van Ernst Böhm met echt gepolijst goud. Tussen 1925 en 1930 ontwierp Böhm iconische schilderijen voor de hoofdstadsfabriek. De kleine Dejeuner is beperkt tot tien verzamelaarsexemplaren. De Hallese vaas werd in 1930/31 uitgevonden door Marguerite Friedlaender-Wildenhain. In de handbeschilderde heruitgave komt de Bauhaus-esthetiek van de vaas het best tot zijn recht: het lichaam en de trechtervormige hals van de vaas, die is afgeleid van de vorm van de cirkel, zijn nu versierd met geometrische strepen in de Bauhaus-hoofdkleuren blauw, geel en rood, maar ook zwart. De handbeschilderde vaas is verkrijgbaar in drie verschillende maten en is beperkt tot 100 stuks per maat.

Bauhaus-porselein: HALLE'SCHE FORM tafelgerei van KPM

De handgeschilderde editie van de Dejeuners HALLE’SCHE FORM van Friedlaender-Wildenhain dateert uit 1930.

Fotocredits: KPM

MEER OVER HET ONDERWERP

  • Delicate schoonheden: Porselein van KPM
  • Onderweg bij de Berliner Manufakturentag
  • Designklassiekers: Het Bauhaus serviesgoed Wagenfeld
  • Bauhaus-klassiekers: De Laccio salontafels van Marcel Breuer

Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven