Goed hang- en sluitwerk is een must!

Een goede cilinder bestellen zodat je de woning kan afsluiten is belangrijk. Lees in deze blog waar je op moet letten als je hang- en sluitwerk gaat kopen, en hoe een cilinderslot vervangen gaat. Daarna is het enkel nog een kwestie van de goede sloten en scharnieren kopen.

SKG is de goede norm

Er zijn verschillende keurmerken voor hang- en sluitwerk. Het meest rationele is Stichting Kwaliteit Gevelgebouw afgekort tot SKG. SKG test de sloten, en het aantal sterren geeft aan hoeveel tijd een kwaadwillende nodig heeft om een slot te forceren. Het hoogst is SKG drie sterren. Met zo’n slot is een inbreker zolang bezig dat diegene het op zal geven en naar een makkelijker object zal gaan. Inbreken middels kerntrekken, er gaat dan een schroefje in het slot en gelijk je een kurk uit een wijnfles trekt gaat dan de cilinder eruit, is bij een SKG drie sterren slot onmogelijk. Een drie sterren slot is in feite niet te forceren zonder dat de inbreker veel herrie maakt. Wat makkelijker te forceren zal zijn is een SKG twee sterren slot, maar dat duurt altijd nog minstens drie minuten. Bedenk dat niet één inbreker voor zo’n lange tijd in het licht van de buitenlamp wil staan ploeteren.

Dievenklauwen en bijslot

Zoals je leest, het is een totaal. Een buitenlamp is niet alleen makkelijk voor jezelf om het sleutelgat te vinden, maar inbrekers hebben ook een hekel aan licht. Een pand beveiligen is kijken naar alle details, en net zo belangrijk dan de sloten zijn de scharnieren. SKG heeft ook scharnieren met dievenklauwen. Dit maakt het onmogelijk om de pennen van een scharnier eruit te tikken en het raam andersom te openen. Mochten je scharnieren geen dievenklauwen hebben, en het lijkt je te lastig om scharnieren te vervangen, kies dan voor een bijslot. Koop voordelige SKG slotjes met één ster, en monteer die aan de scharnierzijde van de deur of het raam. Een inbreker moet dan zoveel doen om binnen te komen, dat deze het wederom op zal geven.

Toch nog slachtoffer

Slachtoffer zijn van een inbraak moet je ten alle tijde voorkomen. Het is een vervelend misdrijf, alleen al het idee dat ongure types in je huis rondneuzen. Mocht het je overkomen dan moet je daarna precies opgeven wat je mist. Je moet dus bonnetjes zoeken, het liefst serie- en typenummers van wat je kwijt bent. Dit moet je niet alleen opgeven bij de politie maar ook bij de verzekering. Het komt voor, iemand is slachtoffer geweest van een inbraak, en diegene ontvangt liever visite dan dat hij of zij bij iemand op bezoek gaat en dit puur en alleen om het huis te bewaken. Let wel op, er zijn gelegenheidsdieven. Het komt voor, iemand heeft goed hang- en sluitwerk, een elektronisch alarmsysteem, buitenlampen, maar diegene gaat kort van huis en laat een raam open staan. Niet ver achter het raam staat de laptop op tafel. Insluipen gaat snel, er is geen braakschade, kortom het is kwijt en diegene kan niets verhalen bij de verzekering. Kiezen voor goed hang- en sluitwerk is belangrijk, maar het ook altijd gebruiken ook als je maar kort van huis bent, is evenzo belangrijk.

Lotte

Terug naar boven