Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

Kunst als uitweg in 2021

De hedendaagse maatschappij dwingt de mens te denken, te analyseren, logisch te redeneren. Mooi, zal je zeggen. Kennis heeft ons als mensdom grootse dingen opgeleverd: we vliegen door de lucht en we bouwen de meest ingenieuze gebouwen en bruggen. Of groots altijd positief en heilzaam is, is voer voor discussie. Je kan je afvragen of mensen hun creativiteit niet verwaarlozen. Eindelozen lesuren op school gaan op aan harde kennis, aan cijfers, grafieken en weetjes. Gelukkig krijgt ook taal een plaats in het schoolgebeuren en ligt daarin een kans om tot creativiteit te komen. Belangrijk is immers erover te waken dat ook de rechterhersenhelft zijn verdiende aandacht krijgt. Laat daar kunst de broodnodige redding zijn.

Jong geleerd is oud gedaan

Hoe jonger je leert contact te maken met je lichaam, hoe beter. Genoeg invloeden van buitenaf die je opdragen in je hoofd te leven. Zelfs in de basisschool is er niet altijd ruimte voor lichamelijke expressie en verwerken kinderen gedurende aanzienlijke periodes brokken kennis in een zittende houding die hen vaak onvoldoende toelaat om hun energie kwijt te raken. Een van de meest natuurlijke manieren om lichamelijke vrijheid te bewerkstelligen, is dansen. Uiteenlopende dans workshops in scholen maken het mogelijk om kinderen op een ongedwongen wijze, zonder dat er enige vorm van prestatie achter zit, aan te zetten tot beweging. Ieder kind kan het, net omdat er geen te behalen norm is. Dansen is meer dan zomaar wat bewegen: het is een onderdompeling in cultuur en een uitnodiging tot zelfontplooiing. Denk maar aan de capoeira, een Braziliaanse bewegingsvorm, die het midden houdt tussen dansen en passief vechten en die jongeren aanleert om hun weerbaarheid en hun zelfvertrouwen te versterken. In de workshop werelddans gaan de leerlingen virtueel op reis naar een land door het uitvoeren van een traditionele dans. Zo voert een uitbundige flamenco hen naar het zuiden van Spanje. Cultuur en beweging gaan hand in hand. Een iets algemenere workshop dansexpressie leert de jongeren via een gamma van coördinatie-oefeningen de grenzen van hun lichaam op te zoeken en te verleggen. Dit alles in een sfeer van ongedwongenheid en los van elke cognitieve context.

Cultuur en Kunst

Ook de iets oudere kinderen, die noodgedwongen nog meer met hun hoofd in de boeken hun dagen doorbrengen, hebben een cultuurbad nodig. Meerdere workshops zijn perfect voor het invullen van het uurtje CKV in het middelbaar onderwijs. CKV wil zeggen: Culturele en Kunstzinnige Vorming. Laat leerlingen hun smartphone in de kast opbergen en stimuleer hen om terug taal te ‘voelen’ met een cursus handlettering. Laat hen hun te lang verdrongen creativiteit botvieren tijdens de workshop zeefdrukken. Laat hen ervaren wat het werken met materialen en kleuren kan teweegbrengen en hoe het creëren van schoonheid evenveel of zelfs meer voldoening kan schenken dan het verwerven van kennis. Je kan er ook voor kiezen een raakvlak met hun eigen leefwereld aan te reiken door hen in een workshop filmtechnieken met een camera te leren werken. Keuze te over om jongeren een verrijkende gevoelservaring aan te bieden.


Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven