Zinderende zomerwijnen die schitteren bij je barbecue

Barbecueën in stijl doe je met een mooie wijn. Een charmante Italiaan bijvoorbeeld, een rode wijn met een beetje pit het liefst, eentje die niet bang is voor de kruidige marinades en met het robuuste karakter van het vlees van de grill. Ook groenten en vis bij de barbecue smaken nog lekkerder met een bijpassende wijn.Inspiratie nodig voor de perfecte wijnmatch? Lees dan verder! In dit blogartikel geven we een aantal wijntips voor een heerlijke, onvergetelijke barbecue.

Rode wijnen bij de barbecue

Ga je een mooi stuk vlees grillen boven hete kolen, dan kan een elegante, krachtige Italiaanse wijn je geroosterde stukje vlees nog veel meer diepgang geven. De tannines van het vlees smelten samen met die van de wijn, en dat betekent: een verrukkelijke smaaksensatie!

Varkensvlees

Ga voor een aangename sappige Chianti of voor een mooie Barolo bij varkensvlees en je zit zeker goed. Deze klassieke Italiaanse rode wijn is enerzijds stevig en robuust, maar heeft ook verfijnde nuances en gaat bijzonder goed hand in hand met de rokerige, kruidige smaken van bijvoorbeeld pulled pork. Bij spareribs zorgt een glas Cava voor de uitstekende verfrissende balans tegenover het vetje van het vlees, maar ook een krachtige Rosé is een uitstekende aanvulling voor een fruitig en fris contrast.

Rundvlees

Bij rundvlees raden we een vurige wijn aan met krachtige tannines zoals Tempranillo, Malbec of Cabernet Sauvignon: wijnen met genoeg body die goed zijn opgewassen tegen het stoere karakter van een steak van de barbecue.

Bij hamburgers en worstjes, kun je juist kiezen voor een toegankelijke, licht gekoelde rode wijn of een Rosé. Vermijd wijnen met te veel zuren en al te complexe wijnen, en kies bijvoorbeeld voor een lekkere soepele Pinot Noir of Merlot. Wil je een iets specialere wijn bij de verschillende soorten vlees? Negroamaro is een ideale allemansvriend bij gegrild vlees: rijk van smaak, zwoel fruitig en temperamentvol. Een ware traktatie voor fijnproevers!

Gegrilde groenten

Groenten zoals bijvoorbeeld courgette, zoete puntpaprika’s, tomaatjes en aubergine worden extra smaakvol als je ze grilt op de barbecue. Bij gegrilde groenten is Rosé een uitstekende match. Ook een Gruner Veltliner is een verrassend goede aanvulling op geroosterde groenten. Ga je portobello’s of andere paddenstoelen grillen? Dan is een Malbec wijn of een Pinot Noir een fijne aanvulling.

Gegrilde vis

Ook een visje doet het bijzonder goed op de barbecue. Makreel is bijvoorbeeld ideaal om te grillen, want de vis wordt zo heerlijk verfijnd van smaak. Een uitstekende match bij makreel is een levendige Verdejo of Chenin Blanc: wijntjes met een frivool, licht en fris karakter.

Bij de wat vettere vissoorten zoals zalm of tonijn, kun je beter gaan voor een volle wijn zoals Chardonnay met wat houtrijping.

Kortom: er zijn genoeg schitterende wijnen voor een overheerlijke barbecue in stijl!

Lotte

Terug naar boven