De veelzijdigheid van noedels

In Nederland eten de meeste mensen echt niet elke avond aardappels. Onze keuken is vrij simpel en smakeloos en daarom grijpen veel mensen regelmatig naar de buitenlandse keuken. De Italiaanse keuken is natuurlijk ontzettend populair, maar we laten ons in Nederland ook graag inspireren door keukens buiten Europa, waaronder de Aziatische keuken. De Aziatische keuken is heerlijk licht verteerbaar, ideaal voor vegetariërs, smaakvol en vaak vol groenten. Naast rijst kun je ook heerlijke gerechten maken met noedels. Je kunt bijvoorbeeld online noedels kopen voor een heerlijke instant noedelsoep, maar er zijn nog zo veel meer dingen die je met noedels kan doen! We vertellen je er alles over in dit artikel.

De oorsprong van noedels

Noedels zijn van oudsher naast rijst het stapelvoedsel in China, ofwel: de koolhydratenbron bij de maaltijd, zoals dat in Nederland de aardappel is en in Italië de pasta. Het gerucht gaat zelfs dat Marco Polo pasta geïntroduceerd heeft in Italië nadat hij noedels had gegeten in Azië. Net als pasta worden noedels gemaakt van ongerezen deeg dat gekookt wordt in water. Hoewel noedels uit Azië komen, komt de naam noedels van het Duitse ‘knudeln’. In Azië spreekt men eerder over mie.

Verschillende soorten

Net als bij pasta en rijst bestaan bij noedels verschillende soorten. De eiernoedels zijn in ons land de bekendste. Dit is eigenlijk gewoon een soort dunne spaghetti. Daarnaast worden de dikke japanse sobanoedels ook veel gegeten. Voor mensen die niet goed tegen gluten kunnen, zijn sobanoedels (van boekweitmeel) of mihoen (van rijstmeel) een uitkomst.

Is het gezond?

Of noedels gezond zijn ja of nee hangt af van wat je ermee doet. Noedels vormen een koolhydratenbasis in je maaltijd die je elke dag nodig hebt. Als je iets meer voedingswaarde wil toevoegen aan je maaltijd kun je ervoor kiezen om volkoren noedels te gebruiken, zodat je wat extra vezels binnenkrijgt. Over het algemeen zijn Aziatische gerechten vaak vetarm en rijk aan groente, dus je zou kunnen zeggen dat regelmatig een noedelgerecht op tafel zetten geen slecht idee is.

Wat kan je ermee?

We kennen noedels waarschijnlijk allemaal van de snelle roerbakgerechten met wat groenten en een sausje, maar verdiep je eens in de andere mogelijkheden met dit ingrediënt. Ramen is bijvoorbeeld ook een steeds populairdere manier van het klaarmaken van noedels, maar ook het frituren van noedels en noedelgerechten met kaas worden steeds populairder. Noedels zijn het ideale ingrediënt als je snel iets lekkers op tafel wil zetten. Welk gerecht ga jij maken?

Lotte

Terug naar boven