Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

Designklassiekers: De Laccio salontafels van Marcel Breuer

We gaan verder met onze Bauhaus-klassiekers! Vandaag presenteren we u de salontafels Laccio van Marcel Breuer. Ze zijn bedoeld als tegenhanger van de fauteuil Wassiliy, die we u hier al hebben laten zien. Het ensemble werd in 1925 in het Bauhaus opgericht en bestaat uit een vierkante bijzettafel en een langwerpige salontafel. uit Sybille

Laccio: Een praktisch en zeer chique ensemble

De Laccio tafel is ontworpen als aanvulling op de Wassily fauteuil. Beide vormen samen een eenheid die – zoals weinig andere meubels – de mooie eenvoud en gereduceerde constructie van het Bauhaus weerspiegelt. De Bauhaus-klassieker Laccio bestaat uit twee verschillende tafels: Nr. 1 is een vrij vierkante bijzettafel, terwijl Nr. 2 een typische, langwerpige salontafel is met duidelijke lijnen en zonder franje. Het frame van de tafels is gemaakt van naadloos gevormde ronde stalen buizen. Beide tabellen kunnen uiteraard apart worden gebruikt. Maar: als je de kruk over de salontafel legt, krijg je een praktisch en zeer chique ensemble.

Stalen buisframes van Marcel Breuer

Breuer heeft lang geëxperimenteerd met stalen buizen en daaruit zijn de twee tafels met hun U-vormig frame ontstaan. In de oorspronkelijke vorm werden de tafelbladen gemaakt van kunststoflaminaat in zwart-wit. Tegenwoordig zijn de tafelbladen ook in andere kleuren en in marmer verkrijgbaar. Wat is gebleven zijn de typische stalen buisframes. De naam Laccio is overigens pas in de jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan. De toenmalige fabrikant Gavina gaf de ontwerpen nieuwe productnamen. Laccio was de Italiaanse versie van de tweede voornaam van Marcel Lajkó Breuer. Het is ook mogelijk dat de naam is afgeleid van de Bauhaus-ontwerper László Moholy-Nagy. Het bedrijf Gavina werd in 1968 overgenomen door Knoll International, dat de tafels nog steeds in zijn assortiment heeft als onderdeel van de Marcel Breuer collectie.

Designklassiekers: De Laccio salontafels van Marcel Breuer

De tafel is een echte klassieker die een grote invloed heeft gehad op het 20e eeuwse design en dient als inspiratiebron voor vele ontwerpers wereldwijd.

Designklassiekers: Laccio van Marcel Breuer

Originelen van de tabellen kunnen gemakkelijk worden geïdentificeerd: Het logo van de fabrikant Knoll en de handtekening van Marcel Breuer zijn in het frame gestempeld.

Fotokrediet: Knoll

MEER OVER HET ONDERWERP

  • Designklassiekers: De Wassily stoel van Marcel Breuer
  • Designklassiekers: De Marcel Breuer-klassieker D4
  • Designklassiekers: Bauhaus-porselein van KPM
  • Woonkamertafel: Welke tafel past bij mijn bank?

Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven