Vier DIY-projecten die het nog gezelliger maken in huis

Het is heel normaal dat je eens in de zoveel tijd behoefte hebt aan nieuwe dingen in huis. Maar veel nieuwe spullen verdwijnen na verloop van tijd in de lade. Daarom kun je er beter voor kiezen om de spullen die je al hebt een tweede leven te geven. Deze optie is niet alleen duurzamer, maar ook veel beter voor je portemonnee. Hier vind je vijf leuke DIY-projecten voor thuis, waarvoor je de volgende dingen nodig hebt:

 • Mason jars of glazen potten
 • Verf (spuitbus of acrylverf)
 • Schuurpapier
 • Secondelijm
 • Oude fotolijstjes
 • Decoratieve elementen (schelpen, kralen etc.)
 • Kaarsenwas
 • Geurolie
 • Lonten
 • Theekopjes of glazen potjes
 • Houten pallets
 • Plastic zeil
 • Nietmachine

1. Organizers maken van mason jars

Wanneer je nog niet zo veel ervaring hebt met DIY, dan zijn mason jars (of glazen potten) een goed begin. Je begint met het opschuren van de mason jars, zodat de verf beter zal hechten. Gebruik vervolgens een spuitbus of acrylverf om de potten een nieuwe look te geven.

Je kunt de potten stevig met transparante secondelijm aan een plank vastmaken, zodat je ze gemakkelijk kunt ophangen. Gebruik de mason jars vervolgens om kleine dingen in op te bergen, zoals schroeven en spijkers, knopen of kleine keukenbenodigdheden.

2. Persoonlijke collage van fotolijstjes

Een collage van fotolijsten is perfect om je favoriete herinneringen altijd in de buurt te hebben en een beetje meer kunst aan je woning toe te voegen. Je hebt altijd wel een paar oude fotolijsten liggen die je weer nieuw leven in kunt blazen.

Gebruik secondelijm om de oude fotolijsten weer helemaal naar jouw smaak te maken, bijvoorbeeld door er schelpen, kralen en andere decoratieve elementen op te plakken. Zodra de lijsten klaar zijn, kun je je favoriete foto’s in de lijstjes doen en ze op een speelse manier ophangen.

3. Zelfgemaakte geurkaarsen

Geurkaarsen zijn enorm populair, maar ze zijn vaak ook vrij duur. Gelukkig kun je vrij eenvoudig zelf geurkaarsen maken. Het enige wat je hoeft te kopen is kaarsenwas, die je vervolgens zelf smelt. Wanneer de was nog vloeibaar is, kun je een geurende olie naar keuze toevoegen. Je kunt kaarsen in oude kopjes en glazen potjes maken.

Plaats eerst een lontje in de houder die je wil gebruiken en giet de vloeibare was er overheen. Zorg ervoor dat je de lont goed recht houdt, zodat de kaars gelijkmatig kan branden. Voordat je de kaarsen aansteekt, moet je ervoor zorgen dat ze volledig uitgehard zijn. Maak altijd wat extra kaarsen, zodat je deze ook als last-minute cadeautjes kunt gebruiken.

4. Plantenbakken van pallets maken

Een grote plantenbak in de tuin of op het balkon kan voor veel sfeer zorgen en daar hoef je helemaal niet veel geld aan uit te geven. Houten pallets kun je online vaak gratis vinden, of voor weinig geld bij de bouwmarkt op de kop tikken.

Begin met het schuren van de pallets, zodat je ze gemakkelijker kunt verven en beitsen. Je kunt ervoor kiezen om ze in een felle kleur te verven. Bekleed de binnenkant van de bakken met plastic zeil, zodat het water er niet uit kan lekken. Gebruik secondelijm die waterbestendig is of een nietmachine om ervoor te zorgen dat het zeil goed aan de pallets hecht.

Tijd om aan de slag te gaan

DIY zorgt ervoor dat je jouw huis helemaal naar eigen smaak kunt inrichten, zonder dat je daarvoor nieuwe spullen hoeft te kopen. Met een paar simpele dingen, die je waarschijnlijk al in huis hebt of voor weinig geld zelf kunt kopen, maak je dingen die je woning weer als nieuw laten lijken. De bovengenoemde projecten zijn erg gemakkelijk te maken, je hebt helemaal geen ervaring nodig. Als je deze projecten met succes kunt afronden, kun je volgende keer misschien wel een project aan dat een beetje moeilijker is!

Lotte

Terug naar boven