Alles wat je moet weten over vouwgordijnen!

De meest veelzijdige en populaire raambekleding is het vouwgordijn. Vouwgordijnen kunnen worden uitgekozen om bij verschillende interieurs te passen. Zo kan je ook vouwgordijnen op maat laten maken. Het vouwgordijn kleed het raam van boven naar beneden aan en kan omlaag of omhoog getrokken worden met een trekkoord. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten vouwgordijnen en de voordelen er van.

Wat is een vouwgordijn?

Vouwgordijnen zijn zachte gordijnen met plooien van stof. De plooien worden met behulp van een trekkoord omhoog of omlaag getrokken. Er zijn veel variaties wat betreft de manier waarop de stof van vouwgordijnen gedrapeerd kan worden. De hoofdtypen van vouwgordijnen zijn gordijnen met platte vouw, gewone vouw, zachte vouw en Europese vouw:

Platte vouw

De platte vouwstijl oogt eenvoudig en eigentijds. Wanneer het vouwgordijn volledig is neergelaten lijkt deze plat. Wordt het gordijn omhoog getrokken, dan trekt de stof omhoog in nette rechte plooien.

Gewone vouw

De gewone vouwstijl lijkt op de platte vouw, maar de vouw blijft zichtbaar wanneer het gordijn volledig is neergelaten. Daarbij verschilt de gewone vouw van de platte vouw doordat het een zwaardere, bredere vouw heeft.

Zachte vouw

De zachte vouw creëert zachte, ronde vouwen terwijl de onderkant van het gordijn een rechte rand behoudt. Wanneer het gordijn helemaal is neergelaten zie je nog steeds de vorm van de gebogen vouw. Deze vouwstijl geeft de meest volumineuze uitstraling van alle soorten vouwgordijnen.

Europese vouw

Vouwgordijnen met Europese vouwstijl worden ook wel ‘de zachte glimlach’ genoemd. In dit soort vouwgordijnen is geen staaf in de onderkant van het gordijn genaaid. Daardoor is de onderkant van het gordijn niet recht en drapeert deze in een natuurlijke, zachte ronding.

Waarom zou je vouwgordijnen kiezen?

Vouwgordijnen geven een luxe uitstraling en zijn tijdloos. Over tientallen jaren kunnen je vouwgordijnen er nog net zo actueel uit zien als vandaag. Daarbij zijn vouwgordijnen in veel variaties beschikbaar waardoor ze er voor zorgen dat je raambekleding bij het interieur van je huis past. Met de verschillende vouw- en drapeerstijlen kun je elke look creëren die jij wilt.
Omdat je geen kantelstok hoeft te gebruiken om het gordijn omhoog te trekken, zijn vouwgordijnen een stuk praktischer dan bijvoorbeeld jaloezieën. Vouwgordijnen hebben een trekkoord of luskoord in plaats van een kantelstok. Dit is ideaal voor mensen met jichtige handen omdat het koord makkelijk vast te pakken is.

Welk materiaal kies je voor vouwgordijnen?

Bij het kiezen van het juiste materiaal voor je vouwgordijnen moet je je vooral afvragen hoeveel licht je wilt buitensluiten. Wil je graag dat de vouwgordijnen veel licht filteren zodat de kamer donkerder blijft? Kies dan voor een materiaal dat zwaarder, dikker of donkerder van kleur is. Heb je al vouwgordijnen, maar wil je de lichtfiltratie verbeteren? Voeg dan een voering toe aan het gordijn.
Wanneer de lichtfiltratie minder belangrijk is en de gordijnen vooral decoratief zijn, kies dan een materiaal dat dunner, lichter of fijner is. De vouwen van het gordijnen blijven echter bijna altijd zichtbaar wanneer het gordijn wordt neergelaten, houd daar rekening mee.
Ben je op zoek naar vouwgordijnen op maat? Neem eens een kijkje in het aanbod van de Kwantum!

Lotte

Terug naar boven