Jongeren Coaches: wie, wat en waarom?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: Jongeren Coaches. Maar wat zijn dit precies, en wanneer bedoel je zo iemand? Daarover willen we je in deze blog meer vertellen! Het kan zijn dat je als jongere in je leven vastloopt en hobbels tegenkomt. Op school, op de sportclub, of thuis. In de leeftijd tussen 12 en 16 hebben veel mensen problemen, die typisch bij die leeftijd passen. Denk aan onzekerheid, problemen thuis, stress, moeite met sociale contacten of moeite met omgaan met autoriteit. Bij al deze uiteenlopende issues kunnen Jongeren Coaches helpen. Heel belangrijk hierbij is dat je je niet hoeft te schamen als je met je probleem aanklopt bij zo’n coach. Het gaat immers over vertrouwelijke onderwerpen.

Hoe werkt een traject bij Jongeren Coaches?

Wanneer je een bezoek brengt als jong adolescent, dan kijken jullie beiden eerst of het klikt. Dan wordt er een doelgerecht en efficiënt plan opgesteld waarbij de doelen van jou als jongere voorop staan. Je werkt gedurende het hele traject aan die doelstellingen, en tussendoor evalueer je met de coach. Waar kun je nu precies terecht voor zo’n traject? De locatie wordt in overleg uitgekozen: dat kan zijn op je eigen sportclub, in het buurthuis, op school of gewoon thuis. Voorop staat dat het een veilige omgeving is waar rustig gepraat kan worden.

Instanties die helpen

Er zijn diverse coaches die jongeren helpen met hun problemen. Zoals een Jongerencoach regio Westland.
Wanneer je bijvoorbeeld gepest wordt in de brugklas en daar erg onder gebukt gaat kan deze coach je helpen, waardoor je de wereld weer aankunt. Pesten kan een diepe impact op jongeren hebben en enorme littekens geven. Professionele begeleiding hierbij is dus vaak een must. Jongeren die gepest worden ontwikkelen soms ook eetproblemen. Daar rust nog veel schaamte op. Ook daarbij kan zo’n coach helpen om je probleem op tafel te leggen en gepaste ondersteuning te bieden. Meer informatie nodig? Check vooral even de website van Groeii: www.groeii.nl.

Meer toekomstperspectief

Waarom is het nu zo belangrijk dat de problematiek van jongeren al in een vroeg stadium aangepakt wordt? Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer jongeren op tijd aankloppen bij zo’n jongeren coach die effectief de problematiek aanpakt, er minder schooluitval optreedt. Jongeren kunnen dan succesvol hun middelbare schoolperiode volbrengen en hun diploma halen, en een studie gaan volgen. Wanneer ze hun school niet afmaken geraken ze dikwijls van de regen in de drup met vaak veel heftigere problematiek uiteindelijk tot gevolg (financiële problemen, werkeloosheid, verslavingen). Voor ouders is het meestal erg moeilijk de juiste hulp te bieden. Zij staan te dichtbij het kind, en zijn zelf soms ook onderdeel van het probleem, vandaar dat een onafhankelijke coach de oplossing kan zijn.

Vergoeding

Het is aan te raden van te voren goed te checken of de Jongeren Coaching vergoed wordt vanuit de basisverzekering, zodat je niet zelf teveel hoeft te betalen voor het traject. Soms kun je ook een doorverwijzing krijgen van je huisarts.
Er zijn veel instanties waar je als jongere terecht kunt. Zowel particuliere als gesubsidieerde instanties. Hulp nodig bij verbeteren van je zelfvertrouwen, faalangst en assertiviteit, of het kiezen van een studierichting? Jongeren Coaching helpt je hierbij!

Lotte

Terug naar boven