Wat kun je doen als je last hebt van voetschimmel?

Als je regelmatig gaat sporten, zal het je niet onbekend voorkomen: voetschimmel. Dit is een veelvoorkomend probleem onder mensen die bijvoorbeeld regelmatig naar het zwembad gaan, gebruikmaken van publieke douches of die lang dezelfde sportschoenen dragen. In principe is deze aandoening niet bedreigend, maar het kan wel veel ongemak veroorzaken. Daarbij is een voetschimmel zeer besmettelijk waardoor het belangrijk is dat je zo snel mogelijk maatregelen treft om te voorkomen dat de mensen om je heen ook besmet worden. In dit artikel lees je wat je kunt doen om klachten te bestrijden en hoe je kunt voorkomen dat je een schimmel oploopt. Het is namelijk niet moeilijk om dit te bestrijden.

Wat is een voetschimmel precies en wat is eczeem?

Een voetschimmel wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Die term is misleidend omdat het hier niet gaat over een soort eczeem. Eczeem is niet besmettelijk, terwijl een schimmelinfectie dit wel is. Het gaat namelijk over een schimmel die in je huid gedrongen is. Het is een huidinfectie die bovendien zorgt voor een onaangename geur. Er zijn weliswaar overeenkomsten. Je kunt bij een voetschimmel alsook bij eczeem namelijk last hebben van een rode huid, huidschilfers en vaak heb je ook last van jeuk. Vaak zien we dat een schimmelinfectie niet alleen in de huid optreedt, maar dat het ook de nagels aantast. De kleur van de nagel verandert en de textuur verandert. Gelukkig kun je eenvoudig kalknagels behandelen met een zalfje, gel of lotion dat je bij je drogist kunt halen of online kunt bestellen.

Hoe herken je een schimmelinfectie aan je voeten?

Als je veel in het zwembad komt en vaak op plekken staat waar veel mensen met blote voeten lopen, is de kans groot dat je een schimmelinfectie oploopt. Zorg er daarom altijd voor dat je je voeten regelmatig controleert want je wilt de infectie niet doorgeven aan iemand anders. Merk je op een dag vochtige, grijswitte huidschilfers tussen je tenen, dan is de kans groot dat je een schimmelinfectie opgelopen hebt. Het kan ook zijn dat de velletjes rood van kleur zijn en soms ontstaan er ook blaasjes. Merk je ook dat de geur niet zo fris is, dan is de kans groot dat je even een zalfje moet halen om de schimmel te bestrijden. Deze zalf kun je bij je drogist kopen of op de site van je drogist bestellen. Vaak heb je het product de volgende dag in huis zodat je gelijk kunt beginnen met de bestrijding van de infectie.

Probeer problemen te voorkomen: maatregelen en interventies

Wanneer je regelmatig naar het zwembad gaat, is het verstandig om te zorgen dat je een paar slippers meeneemt. Het is namelijk veel beter om klachten te voorkomen dan om ze achteraf te moeten genezen. Omdat je schimmelinfecties kunt krijgen door contact met de schilfers van andere mensen is het belangrijk om zelf even niet naar het zwembad te gaan wanneer je een infectie opgelopen hebt. Dit kan een groot probleem voor het zwembad of andere openbare gelegenheid opleveren en dat wil je natuurlijk niet op je geweten hebben. Zorg er ook voor dat je je schoenen en sokken goed reinigt zodat je jezelf niet nogmaals kunt besmetten. Mochten je klachten niet minder worden, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze zal achterhalen waar je klachten vandaan komen en je dan vertellen wat je kunt doen om je probleem snel op te lossen. Zo heb je snel weer gezonde voeten.

Lotte

Terug naar boven