Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

Achter de schermen: Een bezoek aan Weishäupl

Iedereen die de blog van de Lady al lange tijd leest, weet dat we de traditionele bedrijven die in dit land met veel liefde voor detail produceren – zoals de parasol- en tuinmeubelfabrikant Weishäupl – op prijs stellen. Het Beierse familiebedrijf viert dit jaar zijn 50e verjaardag en is eind maart uitgenodigd voor een workshopbezoek aan Stephanskirchen bij Rosenheim. Een uitnodiging die ik maar al te graag aannam, want zo’n bezoek ter plaatse biedt altijd een grote kans om de geschiedenis achter een bedrijf en zijn producten te leren kennen.

Weishäupl: 300 parasols per week

Het weer had op deze dag in maart niet beter kunnen zijn. Onder de mooiste zonnestralen presenteerden de oprichter van het bedrijf, Oskar F. Weishäupl en zijn kinderen Stefanie en Philipp ons de geschiedenis van hun 50-jarige familiebedrijf, gaven ons inzicht in de productie en lieten ons kennismaken met de nieuwe producten in de showroom. In Stephanskirchen bij Rosenheim worden wekelijks 250 tot 300 parasols geproduceerd. De productie vindt plaats op locatie uit regionaal essenhout. De polyacryl voor de bekleding is geweven in Duitsland en Oostenrijk. In het naaiatelier waren de “meisjes”, zoals Stefanie Weishäupl-Ehrl ze liefkozend noemt, net bezig met een grote bestelling voor de Buga: 34 appelgroene paraplustoffen gingen door de machines met lange armen.

Kleuren, kleuren, kleuren!

De bestseller is echter nog steeds de veelkleurige paraplu die Oskar Weishäupl 16 jaar geleden samen met zijn dochter heeft uitgevonden. “Als je het opstelt, is de zomer hier,” zegt de oprichter van het bedrijf met een ondeugende glimlach. Kleuren zijn een groot onderwerp deze middag. Zo leren we van Philipp Weishäupl dat de parasols kleurstabiel zijn, d.w.z. dat ze niet vervagen door de zon. Als een stuk stof vervangen moet worden – wat altijd mogelijk is, hebben we op de service-afdeling gekeken hoe 30 jaar oude paraplu’s werden gerestaureerd – dan zie je geen verschil met de oude stof. En zeer interessant: De meest populaire paraplukleur in het zuiden is crème, donkerblauw is alleen mogelijk in het noorden. Een glorieuze uitzondering zou mijn marineblauwe Weishäupl parasol kunnen zijn. Ook het nieuwe meubilair dat ons in de Landlmühle-showroom werd gepresenteerd, stond bol van de vrolijke kleuren: roze en rode hoezen, citroengele schommelstoelen, turquoise bijzettafels.

Verrassing: Een comfortabele en elegante klapstoel

Maar mijn verrassing van de dag was een klapstoel. Ja, je leest het goed, deze nogal oncomfortabele stoel van hout en metaal, die je van oudsher in biertuinen vindt. Maar met Weishäupl is het allesbehalve ongemakkelijk. De klapstoel uit de Classic serie is een echte old-timer – zijn geschiedenis gaat terug tot 1850 – en is nog steeds een absolute bestseller van Weishäupl. Het hoogtepunt is de ergonomisch gevormde zitting en rugleuning, die gefreesd is uit gecertificeerd Indonesisch teakhout – 16 millimeter schommeling wordt op deze manier gecreëerd. 16 millimeter, die ervoor zorgen dat de stoel ook zonder bekleding ongelooflijk comfortabel is. En dankzij het spiraalvormige metaal ziet de klapstoel er zelfs heel chique uit! Het hout hoeft overigens niet geolied te worden.

Weishäupl jubileum: Het bedrijf uit Stephanskirchen wordt 50 jaar.

Hoe de tijd vliegt! Heeft Weishäupl niet net zijn 40e verjaardag gevierd? Hier hebben we over gerapporteerd: De Weishäupl parasol wordt 40!

Weishäupl stoelbekleding in roze en oranje

Zoveel kleur: roze-oranje covers (oh, ze zouden zich ook goed voelen in onze tuin)

Weishäupl parasolproductie

… en appel-groene parasols – een speciale productie voor de Federale Tuinbouwbeurs

De productie van de zonneschermen van Weishäupl

Weishäupl is altijd trouw gebleven aan het natuurlijke materiaal hout en is daarom een van de weinige fabrikanten van houten parasols.

Weishäupl Bedrijfsoprichter Oskar F. Weishäupl

In 1969 begon Oskar F. Weishäupl een kleine meubelmakerij in Stephanskirchen, ondertussen heeft hij de teugels overgedragen aan zijn twee kinderen en heeft hij zich teruggetrokken uit de dagelijkse gang van zaken.

Veelkleurige parasol van Weishäupl

Klassieker: Hier wachten de gestreepte meerkleurige stoffen op hun grote toepassing

Kleurrijk buitenmeubilair van Weishäupl

Hoewel Weishäupl blijft werken met een sterke focus op hout, staat het Beierse bedrijf ook open voor alternatieve materialen, wat duidelijk te zien is in de nieuwe collectie.Citroengele schommelstoel van WeishäuplKlapstoel Klassiek van Weishäupl

Klapstoel Klassiek van Weishäupl

Mijn verrassing van de dag was deze klapstoel uit de Classic collectie: dankzij de ergonomische zitting en rugleuning is hij heerlijk comfortabel – ook zonder bekleding.

Een workshopbezoek aan Weishäupl in Stephanskrichen

Weishäupl meubelwerkplaatsen GmbH
Neumühlweg 9
83071 Stephanskirchen

WE KIJKEN ACHTER DE SCHERMEN:

  • Achter de schermen: Een bezoek aan Mirabell Salzburg
  • Achter de schermen: Een bezoek aan Von Dörnberg
  • Achter de schermen: Een bezoek aan de Gustavia-winkel
  • Achter de schermen: Een bezoek aan de goudsmid Bade

Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven