Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

Ikea-slaapforum: We hebben een slaapprobleem!

Slaaptekort maakt je ziek, dik en stom – maar slaap heeft een geweldige imagotest. Want: Veel slapen (of zelfs genoeg!) wordt niet bepaald als sexy beschouwd. De gevolgen zijn verwoestend. IKEA probeert hier verandering in te brengen en nodigde afgelopen weekend experts, journalisten en bloggers uit voor een slaapforum in Berlijn. Ik mocht ook deelnemen aan deze uiterst spannende dag, die volledig in het teken stond van het thema slaap*.

Ikea studie: We slapen vandaag slechter dan vroeger.

Begin 2019 gaf het Zweedse meubelbedrijf IKEA opdracht tot een grote slaapstudie en ontdekte dat bijna de helft van de Duitsers (47 procent) doordeweeks slecht slaapt. Om op te staan drinken ze veel te veel koffie en eten ze te veel ongezonde snacks. Bijna een op de vijf zou zich op een bepaald moment ziek hebben gemeld vanwege vermoeidheid. IKEA was geschokt door dit resultaat en probeert het tot op de bodem uit te zoeken: Waarom slapen wij (niet alleen Duitsers maar ook veel andere industrielanden) vandaag de dag slechter dan vroeger? Afgelopen weekend hebben de Zweden uitgenodigd op een slaapforum in Berlijn, waar wij als bloggers en journalisten samen met slaapdeskundigen de redenen voor het slaapprobleem en de oplossingen hebben uitgewerkt.

IKEA expertiseforum over slapen in Berlijn

IKEA Bloggerevenement: Slaapforum

De kernverklaringen (zoals hier door Katharina Kunzmann) werden tijdens het evenement grafisch vastgelegd

Redenen voor slaapstoornissen & slaaptekort

De redenen voor slaapstoornissen en berucht slaaptekort zijn talrijk. Omdat de leefruimte in veel steden steeds schaarser wordt, worden slaapkamers misbruikt. De slaapkamer moet altijd zo opgeruimd en rustig mogelijk zijn, of op zo’n manier dat je je er echt op je gemak voelt. In plaats daarvan trekken veel gezinnen in met een bureau of het kledingpaard. U moet ook twee keer kijken bij het kiezen van potplanten – niet alle planten zijn geschikt voor de slaapkamer. De belangrijkste oorzaken van slaapproblemen zijn echter stress en het overmatig gebruik van te veel elektronische apparaten. Voor veel mensen gaat de mobiele telefoon zelfs mee naar bed – het resultaat: we zijn permanent ongefocust en moe. De Londense slaaponderzoeker Dr. Guy Meadows gaat zelfs zo ver dat hij zegt: “Het is normaal om moe te zijn,” dat mensen volgens hem het vermogen verliezen om opgefrist op te staan.

De oorlog tegen de slaap

Bovendien heeft de slaap een groot imagoprobleem. “Wie te veel slaapt is een luie sok”, zegt Katharina Kunzmann van de Schlafblog diewillnurschlafen. Slaap staat in de weg van onze drang om onszelf te optimaliseren. In 1880 begon de “oorlog tegen de slaap”, zoals Guy Meadows het noemt, met de uitvinding van de gloeilamp door Thomas Edison. “Slaap is een criminele tijdverspilling” is wat Edison ooit zei, en deze mening wordt vandaag de dag door een meerderheid van de mensheid gedeeld. We leven in een verlichte wereld en zijn niet langer afhankelijk van de natuurlijke tijden van de dag: We eten laat en werken ’s nachts. We maken van de nacht een dag.

IKEA expertiseforum over slapen

Bloggers Julia (Subvoyage) en Patricia (The Kaisers)

Ook de twee bloggers Julia (Subvoyage) en Patricia (The Kaisers) bespraken met veel enthousiasme de volgende zaken

Waarom is slaap zo belangrijk?

Slaap is voor ons van elementair belang, het is in feite een van de meest essentiële behoeften van de mens. En niet alleen mensen, dieren en zelfs planten slapen (dolfijnen, echter, slechts met één hersenhelft, heb ik geleerd). “Slaap is cruciaal voor onze gezondheid, anders zou de natuur ons niet voor een derde van ons leven laten slapen”, legt Slaapdokter Dr. Guy Meadows uit. Hij vervolgt: “Slaap maakt ons mooi, fit en houdt ons hart gezond – geen enkele pil kan dat. Aan de andere kant maakt gebrek aan slaap ons ziek, dik en dom. Tijdens de lezing van Guy Meadows moest ik denken aan het coververhaal in het huidige nummer van DIE ZEIT: Worden we weer dommer?, dat gaat over het feit dat het IQ van de mensen al enkele jaren daalt, na pas tientallen jaren te zijn gestegen. Is er een verband? Ook smartphones worden hier in ieder geval als een mogelijke oorzaak gezien.

Vrienden van vrienden Locatie Berlijn

Het IKEA slaapforum vond plaats in de vrienden van vrienden ruimte in Berlijn

Wat kan je doen?

Slaapgebrek kost geld in het dagelijkse werk: mensen die oververmoeid zijn op het werk lijden aan een verminderde reactiesnelheid, die vergelijkbaar is met de inname van alcohol. In Japan worden werknemers dus financieel beloond als ze genoeg slaap krijgen. Maar ook in Duitsland heeft slaapblogger Katharina Kunzmann een verandering in het denken opgemerkt. “In het kielzog van de megatrends mindfulness en zelfzorg neemt de waarde van onze slaap toe. Mensen praten weer positiever over slapen”, stelt ze. De matras wordt een ‘it piece’ – zie Bruno, Casper, Emma en Co. – en de slaap wordt gevolgd met een app. Of je dit allemaal nodig hebt is een andere zaak. Maar misschien helpt het dat we weer meer van slapen houden. Ik wel, en jij?

Een paar tips voor nachtbrakers

Guy Meadows, de Londense slaaponderzoeker, zegt overigens: “Als je vecht, heb je al verloren in deze sector.” Wat hij belangrijk vindt is een goede slaaproutine. Kort voor het slapen gaan moeten we niet meer aan het scherm zitten en als we ’s avonds toch moeten werken, dan in ieder geval niet elke dag van de week. Het is ook nuttig om het licht van de laptop naar beneden te schakelen en een blauw lichtfilter te gebruiken. En nog een tip van hem aan de nachtbrakers onder ons: “Doe de eenvoudige dingen aan het eind van de dag, dan hoeven de hersenen niet meer zo hard te werken. De normale hoeveelheid slaap is zes tot negen uur per nacht. Te veel slaap is net zo ongezond als te weinig.

Dr. Guy Meadows is een slaaponderzoeker...

Dr. Guy Meadows is slaapfysioloog en houdt zich bezig met de therapie van slaapstoornissen. In 2009 richtte hij de Sleep School in Londen op en staat in Groot-Brittannië bekend als de Jamie Oliver van de slaap.

Tips tegen slaapproblemen

Waarom IKEA?

Natuurlijk vroegen we aan IKEA waarom ze, van alle mensen, vechten voor genoeg slaap. Het antwoord: “Onze bedrijfsfilosofie is om het leven van mensen makkelijker te maken, en dat houdt ook een goede nachtrust in. Ze zien zichzelf ook als experts op het gebied van wonen en goede woninginrichting die bijdragen aan een betere slaap. Natuurlijk is een mooi bed niet alles, maar IKEA medewerkers weten dat ook: “Mensen komen vaak naar ons toe en willen een nieuwe matras kopen omdat ze denken dat het hun slaapproblemen zal oplossen”, vertelt een IKEA medewerker me. Natuurlijk niet. Daarom denkt IKEA erover om slaapdeskundigen naar de bedafdelingen te sturen om mensen met slaapproblemen te adviseren. Er zullen ook slaapkamers zijn voor medewerkers (en eventueel klanten in de toekomst) voor een kort dutje.

Wat moet je doen als je slapeloosheid hebt?

En nu jij: Wat betekent slapen voor jou? Hou je van slapen of is het een noodzakelijk kwaad?

*Persberichtreis

Meer tips:

  • Leuk om te weten: Tips voor een gezonde slaap
  • Royfort: Hoera voor wit linnen!
  • In de vergetelheid raken: Beddengoed
  • De IKEA-HIDRASUND in test: Een matras van natuurlijke vezels

Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven