Alles wat je moet weten over Litecoin!

Litecoin is een open-source en peer-to-peer cryptocurrency met de exchange ticker LTC. Het is momenteel de 21e waardevolste cryptomunt als we kijken naar de totale marktkapitalisatie, met een marktkapitalisatie van meer dan 11 miljard dollar. De Litecoin koers staat momenteel op ongeveer 120 euro ($137).

Bitcoin

Als een van de eerste source code forks van de oorspronkelijke Bitcoin software, wordt Litecoin ook vaak het “zilver” genoemd vergeleken met de “gouden standaard” Bitcoin. In feite vertoont de “light” versie van Bitcoin veel overeenkomsten met de toonaangevende cryptocurrency – maar is veel sneller en goedkoper om over te maken.

Hoewel de schaalbaarheidsproblemen van Bitcoin grotendeels opgelost zijn is Bitcoin nog steeds relatief traag (en soms duur), vooral bij het versturen van kleinere bedragen. Litecoin, daarentegen, genereert gemiddeld elke 2,5 minuten een nieuw blok op de blockchain (wil je weten hoe dit precies werkt, google is je vriend). De transactiekosten zijn beduidend lager, meestal minder dan $ 0,03, waardoor LTC geschikter is voor kleinere, alledaagse peer-to-peer betalingen.

Net als bij het Bitcoin netwerk is de totale voorraad munten op het Litecoin netwerk beperkt. Met een maximum van 84 miljoen beschikbare munten zullen er in de toekomst in totaal viermaal zoveel Litecoins zijn als Bitcoins – wat het voor de meeste mensen gemakkelijker maakt zich een hele Litecoin of meer te veroorloven.

Hoe werkt het “minen” van Litecoin?

Litecoin gebruikt het minder ingewikkelde scrypt hash algoritme, dat minder rekenkracht vergt dan Bitcoin’s SHA-256 hash algoritme. De grotere nadruk op het gebruik van RAM geheugen betekent dat het minen van litecoin theoretisch voor iedereen gemakkelijker is uit te voeren – en dus minder gecentraliseerd. Het minen van deze tokens werkt dus op basis van rekenkracht.

Als jij graag Litecoin zou willen bezitten, kan je dit echter beter doen door het gewoon te kopen. Dit kan via zogenoemde exchanges, maar het makkelijkst is om ze bij websites te kopen waar je direct met je euro’s Litecoin krijgt.

Hoe is Litecoin onstaan?

Hoewel we de ware identiteit van Bitcoin’s uitvinder niet kennen, weten we wel veel over het begin van het Litecoin netwerk. Litecoin werd in 2011 opgericht door Charlie Lee, een bekende figuur in de blockchain wereld en voormalig Google medewerker.  Lee is altijd heel open en transparant geweest over zijn bezittingen en aandelen in Litecoin. Dit heeft de maker van Litecoin echter ook kwetsbaar gemaakt voor kritiek van andere spelers in de industrie.

Terug naar boven