Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

DIY: Zelf stijlvol herbruikbaar textiel maken

Het onderwerp duurzaamheid is erg belangrijk voor mij en ik ben consequent op zoek naar manieren om afval en vooral plastic te vermijden en te vervangen door duurzame producten. Daarbij maak ik gebruik van wat er al beschikbaar is en produceer ik zoveel mogelijk zelf. Ik heb onlangs drie kleine helpers gemaakt van restjes – gesneden oude linnen kussenhoezen – die ik u graag wil laten zien: bijenwasdoekjes, een kommetje en zakdoekjes. Van Virginia

1. maak zelf bijenwasdoeken

Bijenwasdoeken zijn een goed alternatief voor aluminiumfolie, vershoudfolie en broodzakken. U kunt ze gebruiken om kommen te bedekken, brood te verpakken of bijvoorbeeld om er deeg in te wikkelen voor de koeling in de koelkast. Met Pasen heb ik er zelfs een cadeautje in gewikkeld! Ze zien er niet alleen mooi uit, ze ruiken naar bijenwas, hebben antibacteriële eigenschappen, zijn herbruikbaar voor onbepaalde tijd, kunnen worden ververst en je kunt ze zelf maken.

Je hebt dit nodig:
 • stofresten in verschillende maten, bij voorkeur katoen of linnen
 • Bijenwaspastilles in biologische kwaliteit, bijvoorbeeld uit Beegut
 • bakpapier
 • vlak karton
 • mogelijk een zigzagschaar
Zo gaat dat:

Denk eerst eens na over hoeveel bijenwasdoeken je wilt maken en voor welke doeleinden je ze nodig hebt. Zo heb ik bijvoorbeeld een grote doek gemaakt in 40x40cm, 2 doeken in 30x30cm en enkele kleinere doeken in 20x30cm en ben ik er tot nu toe in geslaagd om er mee om te gaan. Als u van rafelige randen houdt, snijdt u het doek op de gewenste plaats ongeveer 1-2 cm af en dan kunt u het gewoon uit elkaar scheuren. Gaat echt leuk en ziet er erg mooi uit, denk ik. Als je het netter wilt, kun je de stukken stof ook met een zigzagschaar knippen om rafelen of naaien rond de randen te voorkomen. De volgende stap is belangrijk, want het bespaart u een hoop gevloek en waskrassen: Spreid karton op een tafel als basis! U kunt nu zonder zorgen aan deze onderlaag werken. Leg een stuk bakpapier op het karton, leg er een stuk doek op, verdeel er wat bijenwaspastilles over (liever minder dan meer) en bedek het geheel met een andere laag bakpapier.

Laat nu langzaam het verwarmde strijkijzer over het bakpapier lopen. Door de hitte smelten de bijenwaspastilles vrij snel en kan de was gemakkelijk worden verspreid door het ijzer heen en weer te strijken. Wanneer alle was gesmolten is en je nog steeds “lege” plekken ontdekt, kun je gewoon een paar waxpastilles op de juiste plekken plaatsen en deze in de stof verwerken. Wanneer de was gelijkmatig is ingewerkt, verwijdert u het bakpapier en zwaait u de doek ongeveer 30 seconden door de lucht om te drogen. Nu kunt u controleren of de waslaag dik genoeg is voor u. Ik maak graag een tweede waslaag. Hiervoor draai ik de wasdoek om, wikkel deze tussen de bakpapiertjes zoals hierboven beschreven en werk de was er vanaf de andere kant weer in. U kunt uw bijenwasdoeken reinigen met warm water en een doek. Als de was uit alle vouwen barst, kunt u de doeken gemakkelijk bewerken door ze tussen twee lagen bakpapier te leggen en met een heet strijkijzer de was te smelten en weer in te werken.

Maak zelf bijenwaspapier

Maak zelf bijenwaspapier

2. maak zelf kombedekkingen

We weten het allemaal: met de warme dagen komen wespen, fruitvliegjes of andere wezens terug in onze keukens en beroven ons van ons laatste lef. Vooral tijdens lange barbecue-avonden moet je salades en kruidenboter verdedigen tegen de kleine kruipertjes. Met een kommetjesdop kunt u in de toekomst vol vertrouwen achterover leunen, want het handige gebruiksvoorwerp houdt ongenode gasten uit de buurt van uw kommen en het eten blijft langer vers. Bovendien scoort dit goede stuk punten op het gebied van duurzaamheid: in het beste geval is het gemaakt van bestaande stofresten, waardoor u de aanschaf van aluminiumfolie, vershoudfolie en kunststof deksels bespaart, en het ziet er ook nog eens chique uit. Een echt allround talent!

Je hebt dit nodig:
 • Schaal voor het snijden en afstellen van de kap
 • 2 stofresten, de maatvoering komt voort uit de kommaat + naadtoeslag van 5cm
 • Bijenwaspastilles in biologische kwaliteit, bijvoorbeeld uit Beegut
 • Rubberen band rond de omtrek van de kom
 • Naaimachine
 • Krijt of trucjesstift op maat
 • Veiligheidsspeld of doortrekpen
Zo gaat dat:

Eerst breng je de omtrek van de kom over op je doek met behulp van kleermakerskrijt of trick markers. Plaats vervolgens een liniaal, meet 5 cm van de rand van de kom en markeer dit punt. Stel nu meerdere markeringspunten in en verbind deze met een cirkel. Je zou nu twee cirkels op het doek moeten hebben. Vervolgens de twee stukken stof met spelden aan elkaar nieten en langs de buitenste lijn knippen. Je hebt nu twee cirkels van dezelfde grootte. Zet een cirkel opzij, de andere cirkel wordt gebruikt als wasdoek – zie de instructies onder “Bijenwasdoeken” hierboven. Als het zeildoek klaar is, nieten we het en de cirkel met spelden binnenstebuiten gekeerd. Gebruik de naaimachine om de twee stukken stof langs de buitenrand aan elkaar te naaien. De was zou het geheel wat moeilijker kunnen maken. Ik heb de wasdoek naar boven gedraaid om het gebruik van de machine te vergemakkelijken. De buitenste naad wordt niet volledig gesloten, omdat de stof nog moet worden omgedraaid. Met een kapmaat van 24cm diameter heb ik ongeveer 6cm open gelaten.

Het oliedoek is wat stijf, waardoor het wat moeilijker is om het binnenstebuiten te keren. Het is het beste om het een beetje op te warmen met je hand, dan is het makkelijker om het binnenstebuiten te keren. Na het draaien van het washandje moet de stof worden uitgevlakt. Nu is de tunnel genaaid waar je je rubber doorheen trekt. De breedte van de tunnel is afhankelijk van het gebruikte rubber. Ik koos voor een rubber van 1cm breedte voor de 24er kap, ik maakte de tunnel ongeveer 1,5cm breed. Hiervoor naait u gewoon een tweede cirkel aan de buitenrand – in mijn geval met 1,5 cm afstand tot de buitenrand. De tweede cirkel is doorgestikt. Bevestig nu het elastiekje aan een veiligheids- of doorvoernaald en trek het elastiekje door de tunnel. Om het elastiek aan te passen, trekt u de kap op de kom, plaatst u het elastiek dicht bij de kom zodat het precies past, trekt u het wat meer aan en zet u het samen met een naald. Verwijder de kap voorzichtig en naai het rubber samen met de machine op het punt waar u het hebt vastgeplakt. Nu hoef je alleen nog maar de open naad met de hand te naaien!

Doe-het-zelf: Zelf kombedekkingen maken

Zelf een schaalmodel maken

3. zelf zakdoeken naaien

Vroeger lagen ze in elke ladekast in stapels: stoffen zakdoeken. Fijne, speelse katoenen zakdoeken met gerolde zomen, kanten randjes en monogramborduurwerk, fijne zuiver linnen zakdoeken met zoom of effen katoenen zakdoeken met satijnen rand. Wat jammer dat deze prachtige sjaals plaats hebben moeten maken voor papieren zakdoeken met plastic hoesjes! Naast het milieuaspect zijn zakdoeken ook veel mooier en stijlvoller. En ze zijn ook snel gemaakt.

Je hebt dit nodig:
 • stofresten, bij voorkeur katoen of linnen
 • Naaimachine
 • een weefsel als model
Zo gaat dat:

Met 20x20cm is de doek perfect op maat, past in elke handtas of broekzak en met wat strijken kun je zelfs de vouwtechniek van een papieren zakdoekje krijgen. Zo wordt de stof met enige naadtoeslag gesneden, aan alle 4 de zijden gezoomd en uiteindelijk naar wens gestreken. Vrij onspectaculair!
Als je wilt, kun je nu een klein zakje naaien om de zakdoeken in stijl op te bergen.

Stijlvolle zakdoeken naaien

Stijlvolle zakdoeken naaien

Meld je als je een van de doe-het-zelf projecten hebt geprobeerd!

MEER OVER HET ONDERWERP

 • ever&opnieuw: Slimme oplossingen zonder aluminiumfolie
 • Nul-afval-Week: Duurzaam keukentextiel
 • Net als oma: maak je eigen schoonmaakmiddel!
 • Gewoon goed leven: duurzaamheid in het dagelijks leven

Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven