Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

Ga je woning een verf metamorfose geven

Je woning verven

Verf wordt veel gebruikt om onderdelen van een woning of tuin op te knappen. Misschien wil je wel een leuke wand verven of ga je voor een houten tafel die je in het lak zet. Als je onderdelen van jouw woning gaat verven zien deze er weer fris en nieuw uit. Houdt rekening met de rommel die verf achter kan laten zoals spat vlekken. Er zijn veel soorten verf. Veel soorten zijn op waterbasis. Andere soorten zijn samengesteld op oliebasis en moeten verwijderd worden met terpentine als deze uit vlekt. Merken van verf zijn divers en lopen sterk uiteen. Het soort verf dat jij kiest moet geschikt zijn voor het oppervlak dat je gaat verven. Elke verf heeft eigenschappen zoals de mate van waterbestendigheid en de schrobvast klasse. Verder is verf ingedeeld in lagen die uit verschillende ingrediƫnten bestaan. De ene verf beschermd terwijl de ander puur voor het visuele effect is. Bijvoorbeeld hout dat in weer en wind staat moet goede weerbestendige lak hebben. De andere verf zorgt puur voor decoratie op een wand of brengt structuur aan. Moderne verven zoals structuurverven zijn erg gewild in het interieur. Denk aan betonlook, zandlook en steenlook. Structuurverven geven een hele nieuwe dimensie aan de wand. Het is net of de wanden van een ander materiaal zijn gemaakt.

Decoreren met verf

Wil je jouw kamer, huis of appartement een nieuwe look geven? Ga dan is experimenteren met verf. Misschien wil je wel een bepaalde interieur stijl. Ook met lak kun je prima effect bereiken. Vooral hout is gebaat bij een goede lakbeurt om een nieuwe look en feel te creƫren. Sigma S2U Nova Satin is zo een lakverf. Deze lakverf heeft slijtvaste en kleurvaste eigenschappen. Verder is het wel van belang dat de ondergrond wordt voorbehandeld. Denk aan schuren en een laag witte grondverf aanbrengen. Verf pakt het beste met een gladde schone ondergrond die vrij is van vet en vuil. Lakverf van Sigma is makkelijk met een kwast of roller aan te brengen door de soepele structuur op waterbasis. De mate van schrobvastheid is belangrijk omdat je jouw muren ook eens in de tijd wilt reinigen. Je wilt dan niet dat de verf alsnog loslaat. De meest moderne lakverf soorten hebben kras en slijtvaste eigenschappen. Schrobvastheid wordt in klassen aangegeven van 1 t/m 3, waarvan 1 de sterkste schrobvaste eigenschappen heeft. Vlekken zijn moeilijker te verwijderen uit schrobvaste klasse 3 omdat deze verf veel kwetsbaarder is dan klasse 1 of 2.

Buitenverf

De verf voor onderdelen die aan de buitenkant van de woning zitten moeten veelal weerbestendige eigenschappen bevatten. Regen, zware wind en sneeuw mogen de verf niet doen afbladderen. Dan valt de beschermende werking ook weg en kan er houtrot optreden. Lakverf voor buiten wordt onder andere veel gebruikt om gevels, kozijnen en deuren te verven. Beits, verf of lak zijn goed geschikt voor ons extreme Nederlandse weer. Eens in de aantal jaar moet een woning vanaf de buitenkant in de verf om het aanzicht te verbeteren en verwering tegen te gaan. Daarnaast moet je ook letten op de UV bestendigheid van buitenverf. Zonlicht kan verf doen vervagen als deze niet goed tegen UV licht kan. Kleuren van bekende verfsoorten worden onder andere aangeduid met RAL. Veel moderne kleuren zijn onder andere antraciet,(gebroken)wit, zwart, beige, olijfgroen, pastelgeel, koper, betonlook, grijs en licht roze achtige tinten. Structuurverven zien wel veel in zandkleur, grijze (beton) kleuren, houttinten of steenkleuren. Ook metallic verf kan opvallen met zijn mooie glans. Elk merk heeft een kleurenpalet waar kleuren met elkaar vergelijken kunnen worden. Tinten lopen subtiel in elkaar over. Je hebt zo snel de juiste kleurtint te pakken. Paletten kun je online of in de verfwinkel inzien. Ze bestaan elk uit een nummer en kleurnaam met de bijbehorende tint.

Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven