Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

Het groene leven: de levende gids voor een duurzaam leven

Het onderwerp duurzaamheid heeft eindelijk zijn weg gevonden in het leven van de meeste mensen! En de boekenmarkt heeft ook een ongelooflijk breed aanbod, want duurzaamheid heeft vele aspecten. Het groene leven van Marion Hellweg gaat over hoe je bewust duurzaam en toch mooi kunt leven. Van Virginia

Terwijl sommigen geleidelijk aan streven naar meer duurzaamheid in het dagelijks leven, hebben anderen deze stappen al gezet en willen ze graag dieper ingaan op duurzaam leven – de aansprekende woongids “The Green Life” van Marion Hellweg is daar precies goed voor. Feit is: Een duurzaam gebruik van onze hulpbronnen is niet alleen enorm belangrijk voor ons milieu, het is ook gewoon leuk. Last but not least is het goed voor uw portemonnee om terug te gaan naar de basis en een paar leuke dingen, uw eigen verbruik te verminderen en om te gaan met wat u heeft! Het groene leven is verdeeld in 3 duidelijk geordende rubrieken:

Het groene leven: de levende gids voor een duurzaam leven

1ste categorie van het groene leven: Aantal kilometers

Er worden hier zeer verschillende woonruimtes gepresenteerd, die net zo verschillend zijn als hun bewoners. Er is een luchtig vakantiehuisje in Denemarken, dat een heel bijzondere flair krijgt van geselecteerde vondsten op de vlooienmarkt. Een zonovergoten eco-huis gemaakt van lokale bossen in Bourgondië inspireert met zijn eenvoudige Scandinavische uitstraling en een huiselijke sfeer. Een familie uit Kopenhagen nodigt u uit in hun romantische huisje uit 1924, waar speels bloemenbehang en designklassiekers zoals de Safari Chair perfect op elkaar aansluiten. Een Australisch echtpaar heeft een heel bijzonder concept geïmplementeerd: Het huis dat in een bosbrand is afgebrand, is op dezelfde plek weer opgebouwd. Muren die de brand hebben doorstaan zijn geïntegreerd in het nieuwe huis. De nieuwe keuken is volledig gemaakt van oud hout.

Een perfecte symbiose van oud en nieuw! Al deze woonruimtes hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal gebaseerd op het concept van duurzaamheid. Vlooienmarktvondsten en vintage designklassiekers worden met liefde en geduld samengebracht, oude huizen worden verbouwd en zorgvuldig gemoderniseerd, bestaande huizen worden gebruikt en verbouwd. Onnodige franje wordt vermeden, maar de focus ligt op natuurlijke en gezonde levende materialen. Met dit alles gaat de eigenheid van elke bewoner niet verloren. Integendeel: In de tijd van Instagram, waar appartementen vaak op elkaar lijken als eieren in een mand, zal een duurzaam leven meer individualiteit in onze huizen brengen. Het wordt weer persoonlijker, afgestemd op de eigen behoeften en het beste: het beschermt het milieu en kost de wereld niets!

Het groene leven: de levende gids voor een duurzaam leven

2. groene levenssfeer: kamer voor kamer

Achter elke Hometour vindt u korte en duidelijke hoofdstukken over individuele woonruimtes, zoals keuken, woonkamer, badkamer, slaapkamer en thuiskantoor. Deze zijn doorspekt met veel doe-het-zelf-ideeën, suggesties voor upcycling en afvalvermijding. Duurzaam wonen is immers niet alleen een kwestie van aandacht voor natuurlijke materialen. Het gaat veel meer om het vermijden van onnodige nieuwe aankopen, om recycling dan om het weggooien van bestaande, om het herontwerpen van onbeminde voorwerpen om ze aan te passen aan de eigen behoeften of om ze een volledig nieuw gebruik te geven en om in het algemeen kritischer te kijken naar het eigen verbruik. De belangrijkste suggesties zijn eenvoudigweg samengevat in dit boek. De vele foto’s en de spaarzaam gebruikte teksten geven de nodige informatie zonder te ontaarden in saaie verplichte lectuur.

Het groene leven van Marion Hellweg

Het groene leven van Marion Hellweg

3e deel Green Life: Materiaalgids

De derde focus ligt op uitgebreide materiaalkunde. Natuurlijke materialen zoals glas, metaal, steen, hout, bamboe, mand, stof, wol, papier en behang worden hier kort gepresenteerd in hun effect en mogelijke combinaties. Daarnaast zijn er kleine doe-het-zelf projecten die ervoor zorgen dat je nieuwe materialen in je eigen huis wilt uitproberen. Ik vind het bijzonder succesvol dat in grote delen van het boek, naast de foto’s, ook fabrikanten of referentieadressen worden vermeld. Dit maakt het gemakkelijker, vooral voor beginners, om de gewenste look te creëren met slechts een paar nieuwe accenten, terwijl de vele upcycling ideeën helpen om oude en ongeliefde dingen weer tot leven te brengen. Een duidelijke boekaanbeveling voor iedereen die duurzamer wil leven!

Het groene leven van Marion Hellweg: een boek voor duurzaam leven

Het Groene Leven is in Uitgeverij Prestel gepubliceerd op

MEER OVER HET ONDERWERP

  • Leuk om te weten: Hoe bouw ik gezond en duurzaam?
  • Nul-afval-Week: 6 stappen naar een leven (bijna) zonder afval
  • Nul-afval week: “Parels in plaats van afval” door Andrea Bruchwitz
  • DIY: Zelf stijlvol herbruikbaar textiel maken
het groene leven

Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven