Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

Meubelbeslag en deuren plaatsen, zo doe je dat!

Een deur plaatsen doe je met aandacht. Dit omdat een deur flexibel moet werken. Deze wordt meestal dagelijks gebruikt. Deuren sluiten ruimtes af en voorkomen tocht in huis. Een deur is op verschillende manieren te plaatsen. Je hebt twee soorten deuren: stompe en opdekdeuren. Verder kan een deur naar binnen of naar buiten draaien. Bij het plaatsen van een deur moet de ruimte om de deur heen vrij zijn van belemmerende obstakels. Opdekdeuren vallen op het kozijn en stompe deuren vallen in het kozijn. De draairichting wordt bepaald aan de hand van de plaats van de scharnieren in het kozijn. Deze kun je bepalen door te zien waar ze komen te zitten.

Werkwijze plaatsen van deuren en deurbeslag

Er zijn zowel binnen als buitendeuren. Binnendeuren hebben het voordeel dat ze energiebesparend werken. Warmte ontsnapt niet als de tussendeur dichtzit. Als eerst moet je de maat bepalen. Meet hiervoor het kozijn op en teken de plek van de scharnieren af. Voor stompe deuren meet je de hoogte en breedte van de bestaande deur. Voor het kozijn meet je sponningmaten op. Deze maat moet 16mm bij 40mm zijn voor stompe deuren. Bij een opdekdeur meet je de binnenste breedte maat van de bestaande deur voordat je een nieuwe plaatst. Sponningen van 16 bij 25mm zijn passend. Bij de juiste maten schaaf je de deur op maat.

Je schuurt de deur en verwijdert stof. Vervolgens teken je het kozijn af. Met een tussenafstand onderling van 12 cm (boven)en 30 cm (onder)teken je de scharnieren. De knopen van het scharnier steken 2mm uit. Je bijtelt dan de uitsparing voorzichtig uit zodat er ruimte ontstaat voor het slot gat. De tekeningen van de scharnieren op het kozijn pas je toe op de deur. Knopen steken hier 1mm uit. Na aftekening monteer je de scharnieronderdelen op zowel de deur als in het kozijn. Je kiest om de scharnieren in 3 knopen in het kozijn te boren en in twee knopen op de deur. Vervolgens zet je de deur in het kozijn en test of deze goed en soepel draait.

Bij het monteren van een deurklink moet je eerst de maten van het slot hebben. Vervolgens wordt een gat geboord van 5mm in de klink. Je volgt het boorgat op met een gat van 12 mm door middel van een houtspeedboor. Je zet dan het slot in de deur en maakt deze vast. Plaats een verbindingsstift in het slot. Teken boorgaten van de deurklink nauwkeurig af. Plaats tot slot de deurklink door middel van schroeven stevig vast. Het meubelbeslag zorgt ervoor dat de deur stevig op zijn plaats blijft en makkelijk is te openen.

Kasten met klepscharnieren

Kasten zijn er met diverse deurdichtingen afhankelijk van het type scharnieren. In moderne interieurs zien we steeds meer klepscharnieren. Voornamelijk neergaande en opgaande kleppen worden vaak toegepast. Het is een fijne methode om een kast te openen zonder dat spullen onverwachts uit het kastje vallen. Tevens verloopt het openen en sluiten zonder geluid wat heel fijn is indien je met meerdere bewoners woont. Veel TV meubels en opbergkasten maken gebruik van een kleptechniek. Bij klepvouwbeslag opent de deur van het kastje meer naar voren in plaats van omhoog en omlaag. Doordat je geen draai naar buiten hebt, heb je meer ruimte om het kastje heen. De lange scharnieren maken geruisloos openen en sluiten mogelijk.

Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven