Shutters zijn elegant en functioneel

Shutters is Engels voor luiken. Ze worden gemonteerd aan de binnen- of buitenkant van ramen om onder meer de lichtinval te regelen. Achtereenvolgens gaan we in dit artikel in iets meer detail in op wat een shutter is, wat hun functies zijn en waarvan ze worden gemaakt.

Wat is een shutter

We hebben het hier niet over luiken die aan de buitenkant van een raam zitten. Shutters aan de binnenkant worden vaker toegepast. Een shutter heeft zekere overeenkomsten met een raam, maar er wordt geen glasplaat voor gebruikt en de functie is anders. Het bestaat uit een omlijsting waarin lamellen zijn aangebracht. Die lamellen kunnen een vaste positie hebben of draaibaar zijn. In het laatste geval hebben ze veel weg van jaloezieën, maar shutters zijn solide en vast. Ze kunnen scharnieren hebben, opdat ze van het raam weg worden gedraaid. Doorgaans worden shutters op maat gemaakt. Ze kunnen diverse functies hebben en van allerlei materialen zijn gemaakt. Op die beide aspecten komen we uitgebreider terug.

De functies van een shutter

We noemden al de functie van het regelen van de lichtinval. Andere functies kunnen zijn, het bieden van privacy, isolatie en beveiliging. Ze kunnen de functies van een gordijn overnemen. Door de lamellen in een bepaalde positie te zetten, komt er nog altijd licht van buiten naar binnen, maar wordt het lastig(er) om door het raam heen te kijken. Van buiten naar binnen biedt dat privacy. Ook kan je dat zien als een stuk beveiliging, en wel op twee manieren. Ten eerste kan een inbreker van buitenaf geen inventarisatie maken van wat zich in een ruimte bevindt. Ten tweede zou een shutter na het inslaan van een raam extra beveiliging kunnen bieden. Als de lamellen geheel kunnen worden afgesloten, neemt de raamisolatie toe. Shutters kunnen beter dan gordijnen passen bij de bouwstijl van de woning en/of het interieur. Shutters kunnen elegantie toevoegen aan een ruimte. Tenslotte kan een shutter de raamlijst verbergen.

Materialen

Voor het maken van shutters worden allerlei materialen gebruikt. MDF is een veelgebruikt materiaal. MDF staat voor medium density fireboard. Het wordt gemaakt van houtvezels die zeer fijn worden gemalen. Daar wordt lijm aan toegevoegd en tenslotte wordt het materiaal geperst. MDF heeft als voordelen dat het niet krom trekt en gemakkelijk is te bewerken. Massief hout is natuurlijk ook een optie, bijvoorbeeld grenen of eiken. Dat is heel fraai, met name ongeverfd, maar het hout kan gaan werken. Een andere optie is een kunststof. Vooral PVC komt in aanmerking. De omlijsting en de lamellen hoeven niet per se van hetzelfde soort materiaal te worden gemaakt.

Maatwerk

Het maken en installeren van shutters is maatwerk. Doorgaans zal de shutter voor de raamlijst komen en moet dus goed aansluiten op de muur. Als je goede kwalitatieve shutters aanschaft, dan wil je dat ze in alle opzichten prima passend zijn en de gewenste functie(s) goed kunnen vervullen. Omdat een shutter maatwerk is en niet veel bedrijven daar ervaring mee hebben, kan het beste van een specialist gebruik worden gemaakt.

Lotte

Terug naar boven