Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

Stankoverlast door de buren: zo los je het op!

Stankoverlast door de buren komt vaker voor dan je denkt. Wanneer je hiermee te maken hebt, kan dit het wooncomfort ernstig in de weg staan. Daarnaast is het ook van invloed op de relatie met de buren. Overlast door de buren staat op nummer één wanneer het gaat om burenproblematiek in Nederland. Beter een goede buur, dan een verre vriend. Daarom is het hoog tijd om dit probleem met beide handen aan te pakken. Voor beide partijen. Stankoverlast buren: hoe los je dit probleem op, zonder extra frictie te veroorzaken? 

Voordat er aan het probleem gewerkt kan worden, is het eerst belangrijk om de oorzaak te bepalen. Wanneer je regelmatig last hebt van een vieze geur in huis, moet er eerst zeker worden vastgesteld dat deze geur bij de buren vandaan komt. Het zou vervelend zijn als het probleem bij jou ligt. Gelukkig kan het probleem hoe dan ook in de meeste gevallen gewoon snel opgelost worden. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel. 

Ga in gesprek met de buren 


Dit klinkt misschien als een logische stap, maar dit wordt nog al te vaak vergeten. Blijf niet langer met het probleem lopen dan nodig is. Dit zorgt enkel voor meer irritaties onderling. Ga daarom eerst in gesprek met de buren. Wees open in je vragen. Vraag of zij dit probleem herkennen en of zij deze geur ook opmerken. Vervolgens kun je vragen of zij misschien een idee hebben waar de geur vandaan komt en of zij er misschien iets aan kunnen doen om het probleem eenvoudig te verhelpen. Bijvoorbeeld door het gebruik van een goede afzuiging of betere ventilatie. 

Daarnaast zijn er ook dingen die jij zelf kunt doen. Ervaar je bijvoorbeeld veel stankoverlast wanneer de buren aan het koken zijn? Zorg er dan voor dat alle ramen en deuren rond die tijd gesloten blijven. Hebben je buren geen idee waar de stankoverlast vandaan komt of willen of kunnen zij deze niet oplossen? Dan kun je een professioneel bedrijf inschakelen voor het uitvoeren van een geuronderzoek. 

Laat een geuronderzoek uitvoeren 

Lukt het je niet om de oorzaak van de vervelende geur te achterhalen? En lukt het je buren ook niet om dit te doen? Dan kan een geuronderzoek zeker helpen. Hierbij wordt niet alleen de oorzaak achterhaald, maar zal ook de geur geïdentificeerd worden en het probleem nader bekeken worden. Ben jij bijvoorbeeld de enige die de stankoverlast ervaart of zijn er meer mensen in de wijk die hetzelfde probleem ervaren? 

Zodra alle resultaten binnen zijn, wordt er vervolgens een officieel rapport opgesteld. Dit rapport kan door alle betrokken partijen bekeken worden. Hier staat niet alleen de oorzaak van het probleem beschreven, maar ook de wijze waarop deze kan worden opgelost. Dit kunnen zowel maatregelen zijn die jij kunt treffen, maar ook die voor je buren gelden. 

Neem contact op met de gemeente

In sommige gevallen komt de stankoverlast door iets waar de gemeente meer invloed op heeft. In dat geval is het belangrijk om ook het probleem bij jouw gemeente voor te legen. Hierbij is een geuronderzoek zeker van belang, want zo ziet de gemeente ook waar het probleem ligt en of zij hiervoor verantwoordelijk zijn. 

Probeer er – indien mogelijk – altijd eerst zelf met de buren uit te komen. Wees je ervan bewust dat de stankoverlast door de buren meestal niet expres wordt veroorzaakt en dat zij er vast ook alles aan willen doen om het te verbeteren. Als je er echt niet uit komt, kunnen er – als de overlast écht heel groot is – altijd nog mogelijke juridische stappen worden genomen. 

Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven