Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

Alles wat je moet weten over opzetzwembaden

Lieve Lezer, welkom bij dit artikel gaat over opzetzwembaden. Vandaag ga ik proberen antwoord te geven op de volgende vragen. Welke soorten zwembaden bestaan er? Wat zijn opzetzwembaden en hun voordelen? Welke modellen opzetzwembaden zijn er zoal? Veel leezplezier!

Soorten zwembaden

We hebben het hier over een eigen zwembad. Hoewel een binnenbad ook een mogelijkheid is, beperken we ons hier tot buitenbaden. We kunnen onderscheid maken tussen zwembaden op basis van het type constructie en de manier waarop het water wordt afgevoerd. Naar dat laatste zullen we hier niet kijken, omdat we het hier hebben over opzetzwembaden en dat daarop niet van toepassing is. Naast opzetzwembaden zijn er de ondergrondse of bouwkundige zwembaden.

Bouwkundige zwembaden

Alhoewel bouwkundige zwembaden niet het hoofdonderwerp van dit artikel zijn, gaan we toch kort op dat type in. Bouwkundige zwembaden kunnen helemaal naar maat en ontwerp worden gemaakt. Het zijn vaste zwembaden, als ze eenmaal zijn aangelegd, haal je ze niet gemakkelijk weg. De aanleg is niet goedkoop en heeft doorgaans alleen zin bij een zekere omvang.

Opzetzwembaden

Een opzetzwembad blijft bovengronds. Als die groot is, kan die semi-permanent zijn, door die de hele zomer buiten te laten en ‘s winters afgebouwd op te slaan. Er zijn echter ook opzetzwembaden, die geschikt zijn voor jaarrond gebruik. In opzetzwembaden zijn er diverse typen constructies, afmetingen en vormen. Daar zullen we het over gaan hebben. Maar eerst waarom zou je kiezen voor een opzetzwembad?

Waarom een opzetzwembad?

Redenen om voor een opzetzwembad te kiezen, zijn onder meer:

 • De prijs is veel lager dan van een bouwkundig zwembad.
 • Je plaatst dit type bad tamelijk gemakkelijk. Een simpel model zet je in zo’n half uur op. Voor een klein opblaasbaar kinderbadje kan dan nog minder zijn.
 • Ook het afbouwen gaat snel. Als je het bad vaak opzet en afbreekt, speelt dit natuurlijk zwaar mee.
 • Ze komen in diverse uitvoeringen: in een aantal vormen en gemaakt van diverse materialen.
 • Ook voor dit type bad bestaan er veel hulpstukken, zoals filterpompen, afdekzeilen, ladders enzovoorts.

Wil je nou geen geheel opzetzwembad in je tuin, maar toch kunnen genieten? Kijk dan is naar opblaasbare jacuzzi’s.

Indelingen van opzetzwembaden

We kunnen opzetzwembaden indelen naar afmetingen:

 • Klein
  Met een klein bad bedoelen we er een die is bedoeld voor kleine kinderen.
 • Middelgroot
  Een middelgroot bad is voor 5-6 personen.
 • Groot
  Een groot bad is bedoeld voor 9-10 personen.

Qua materiaalgebruik kunnen we de volgende indeling maken:

 • Kunststof
  Er zijn kleine baden met een opblaasbare rand, die omhoogkomt als je water in het bad giet. Grotere baden kunnen een metalen frame hebben, opdat ze de waterdruk kunnen weerstaan.
 • Hout
  Houten opzetzwembaden zijn doorgaans groter. Om een metalen kuip heen worden houten wanden gebruikt of een houten kuip met een metalen frame. In beide gevallen is de binnenkant van de kuip afgewerkt met folie.
 • Metaal
  Dit type bad heeft een stevig metalen frame. De kleine modellen bestaan alleen uit dit frame en een folie. Grote uitvoeringen hebben een stalen wand of van een dikke PVC-laag. Zo kunnen ze de zijdelingse druk van het water en schokken opvangen.

Qua vorm kunnen opzetzwembaden rond, ovaal, rechthoekig of achthoekig zijn.

Bedankt voor het lezen. Ik hoop dat je zo wat hebt geleerd over dit type zwembad 🙂

Groetjes,
Lotte

Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven