Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

Bezoek aan Theresa Baumgärtner in het Hazelnoothuis

Afgelopen weekend heb ik een lang gekoesterde wens kunnen vervullen: Ik heb eindelijk de lieve Theresa Baumgärtner persoonlijk leren kennen en mocht – namens Burda – deelnemen aan een van haar retraites in het Hazelnoothuis in Luxemburg. Het was een prachtige dag en Theresa is echt zo betoverend als het lijkt in haar kookprogramma’s en Instagram-video’s. Maar kom nu binnen en kijk eens rond!

Een ontmoeting zoals we elkaar altijd hebben gekend…

Theresa Baumgärtner is een van die mensen die je gewoon leuk moet vinden. Bij onze eerste persoonlijke ontmoeting neemt ze me meteen in haar armen alsof we elkaar voor altijd kennen en alsof er voor haar op dat moment niets belangrijker is dan tijd doorbrengen met mij. Dat voelt goed en het is verbazingwekkend als je nadenkt over wat Theresa moet doen. Theresa, geboren in Hamburg, Duitsland, is een blogger bij Theresas Küche, een kookboek auteur, heeft haar eigen kookprogramma op TV, leidt retraites en vult regelmatig haar Instagram-account. Bovendien heeft ze twee grote huizen te runnen en natuurlijk wil ze haar twee kleine kinderen en haar man niet verwaarlozen. “Dani, mijn assistent en ik nemen elke dag een uitgebreide koffiepauze om 10 uur,” zegt ze. “Het maakt niet uit hoe druk we het hebben, we nemen deze tijd en we genieten er ook van.

Theresa’s sleutel tot een stressvrij leven

Misschien is dit wel precies de sleutel tot een stressvrij leven: bewust de tijd nemen en aandachtig omgaan met deze tijd, d.w.z. echt aanwezig zijn met alle zintuigen en niet alleen fysiek. Want als je alleen maar nadenkt over wat er daarna gedaan moet worden of hoe het verwerkt kan worden tot een Instagram-verhaal terwijl je knutselt met de kinderen, dan heb je niet echt plezier in de tijd. “Tijd is onze meest waardevolle bron”, zegt Theresa en heeft haar eigen levensstijl gecreëerd, die bestaat uit aandacht voor de natuur en het eigen lichaam aan de ene kant en waardering voor goede producten en uitstekend voedsel aan de andere kant. Haar Hazelnoothuis past perfect in deze levensfilosofie, want de vrijstaande, voormalige boerderij is prachtig ingebed in het Luxemburgse platteland; grenzend aan een bos en een kerkje.

Hazelnoothuis: Theetijd in de open haard kamer

Er is hier geen WLAN en geen afleiding. In plaats daarvan is er een grote boomgaard voor picknicks en tuinfeestjes, een oude oven waar vers gebakken brood op de gasten wacht en een openhaardruimte die bijna vraagt om een theetijd en een gezellige middag van (voor)lezen. Al deze dingen heb ik samen met vier andere vrouwen een dag lang kunnen meemaken in Hazelnut House en vandaag wil ik u daar graag wat inspiratie voor laten opdoen. Ik denk niet dat er ooit een artikel met zoveel foto’s op de blog is geweest, maar ik vond het moeilijk om me te beperken tot een paar foto’s. Dus in een tweede artikel neem ik je mee naar Theresa’s boomgaard. Hazelnoothuis – dit is Theresa’s eigen, intacte wereld, en het doet de ziel goed om hier een dag door te brengen.

Theresa Baumgärtner voor haar Hazelnoothuis...

9 uur: Kom binnen, roept Theresa met haar typische heldere glimlach! Ze ontdekte het Hazelnoothuis tijdens een wandeling en wist: Dit is het! Het huis is omgeven door vele hazelnootstruiken…

Het hazelnotenhuis van Theresa Baumgärtner

De typische “Hazelnoot-Huis-Groen” is een groen-grijze tint, die te vinden is in de oude Villeroy&Boch serviesgoed bij het ontbijt en in tal van meubels zoals de kast, rekken, kandelaars en zelfs in de verhoogde bedden van Theresa.

Zweedse kaneelbroodjes van Theresa Baumgärtner

Theresa stond om 6 uur ‘s ochtends speciaal voor ons op, maakte brood en deze fantastische Zweedse kaneelbroodjes – oh hoe het ruikt!

Een bezoek aan het Hazelnoothuis van Theresa Baumgärtner

Terwijl heerlijke aardbeienjam op ons wacht in de grote terrine, zijn de bekers gevuld met zelfgemaakte Panna Cotta en eetbare bloemen.

Een bezoek aan het Hazelnoothuis van Theresa Baumgärtner

Op Theresa’s website vindt u de data voor de komende retraites – bijvoorbeeld, een krans over hoe een krans te binden is gepland

Theresa's keuken: appelchutney

Theresa serveert ons ook appelchutney met regionale kaas – het recept vindt u in haar nieuwe boek “Weihnachten – Rezepte für die schönste Zeit des Jahres” (Kerstmis – Recepten voor de beste tijd van het jaar), dat we u hier ook zullen presenteren.

Hazelnoothuis van Theresa Baumgärtner: AGA kachel

Het hart van Theresa’s keuken is een oud AGA-fornuis – als de kookplaten gesloten zijn, kan het eten er warm op gehouden worden, zoals deze warme fruitsalade/De Delftse tegels op de achtergrond werden geïnstalleerd door Theresa’s vorige eigenaar, een Nederlander.

Het hazelnotenhuis van Theresa Baumgärtner

Mooie grote staldeuren, hè? In de hoek staat een oude Luxemburgse vlag.

Het hazelnotenhuis van Theresa Baumgärtner

Naast Theresa’s keuken is de grote open keuken, waar we in de late namiddag zelf mochten koken – die is gebouwd door Theresa’s man Jean-Marc.

Een bezoek aan de keuken van Theresa Baumgärtner

12 uur: Maar nu is het tijd om de natuur in te gaan – voor een boswandeling en een picknick in de boomgaardweide van Theresa – ze heeft deze hertenpaté al klaargemaakt, het recept – ook in een vegetarische versie – is ook te vinden in haar nieuwe boek

Een retraite bij Hazelnoothuis

hazelnoot-huis-26

Meer over onze picknick in de boomgaardweide kunt u lezen in het volgende artikel

hazelnoot-huis-25

hazelnoot-huis-23

En nu worden Theresa’s fruitbomen en verhoogde bedden geplunderd: Voor het diner vanavond hebben we pastinaak, appels en peren nodig…

hazelnoothuis-15

15.00 uur: Op de tweede verdieping, boven de keuken, bevindt zich de werkplek van Theresa – wat een uitzicht!

hazelnoot-huis-31

Hier maken we een dagboek…

hazelnoot-huis-29

… en schrijf onze gedachten van de herfstwandeling op…

hazelnoot-huis-28

5:00: Five-o-Clock-Thee voor de open haard en mijn culinair hoogtepunt van de dag: Een warme hazelnoottaart met zoute karamelsaus – heerlijk!

hazelnoot-huis-21

18.00 uur: Nu mogen we de kooklepel zwaaien – de schorten zijn klaar.

hazelnoothuis-19

hazelnoot-huis-22

Op het menu staan een pompoentaartje met geitenkaas, Stilton Shortbread, een pastinaaksoep, hertenragout met handgeschraapte spaetzle en een crème brûlée met vijgen…

hazelnoothuis-17

Lieve Theresa, heel erg bedankt voor de geweldige dag!

MEER UIT THERESA BOOMGARDENER

  • Hazelnoothuis: een picknick in de boomgaard van Theresa…
  • Boekenfeest van Theresas “Bakken in de winter”
  • Ik heb het geprobeerd: Theekoeken van Theresa Baumgärtner
  • Theresa’s Love-List: 10 dingen die je gelukkig maken…
Een bezoek aan Theresa Baumgärtner

Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven