Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

Geur is wetenschap

Geuren zijn belangrijk in onze dagelijkse leven, het wordt een stuk onaangenamer wanneer je geen geur meer kunt herkennen. Ruiken is dan ook ons enige zintuig dat onze thalamus direct omzeilt naar onze frontale cortex. Dat is het deel in onze hersenen dat het reukzintuig verwerkt, dicht daarbij worden ook onze herinneringen verwerkt. Daarom zijn sommige gebeurtenissen in ons verleden zo nauw verbonden met bepaalde aroma’s.

Onbewust registreren we gevoel en door geuren of aroma’s roepen we diepgewortelde emoties op zonder dat we er ons van bewust zijn. Wat we via de neus waarnemen is belangrijk, niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk. Het bevordert een perceptie en het is niet onbekend dat geur een belangrijke rol speelt bij aantrekkingskracht.

Waarom aromatherapie?

De magie van aromatherapie maakt, dat ons wonderbaarlijke oerinstinct allerlei emoties oproept, zodra het verbonden wordt met de kracht ervan. Ruiken we een brandlucht dan zullen we er naar gaan handelen, omdat we een onveilig gevoel krijgen. Het brengt een fysiologische reactie voort in ons lichaam. En, als je bedenk dat onze hersenen ongeveer 50.000 geuren kunnen onthouden, zijn dat een waanzinnige hoeveelheid aan reacties.

De verschillende chemicaliën die zich in de aroma’s bevinden, zullen elk zijn eigen effect hebben op onze hersenen. Hierdoor kunnen mensen hun gemoedsstemming verbeteren en het gewenste therapeutische effect krijgen. Op maat gemaakte melanges vermengd met essentiële oliën voor een natuurlijke verzorging om lichaam en geest opnieuw in balans te brengen. Hierdoor verdiend aromatherapie meer de betiteling kunst en niet alleen wetenschap.

Het belang van essentiële oliën

Deze oliën worden op verschillende manieren uit diverse planten gewonnen. Gezien daarbij een bepaalde methode wordt gebruikt gaan er zo min mogelijk actieve ingrediënten van de planten verloren. Door de aroma’s van deze krachtige ingrediënten in te ademen kunnen bepaalde kwalen of aandoeningen worden verlicht. Met het blenden van specifieke geuren heb je zelfs de mogelijkheid om voordelen te combineren. Hieronder een kleine greep van de verschillende eigenschappen bij verschillende oliën:

  • Essentiële olie van basilicum helpt het concentratievermogen te verbeteren en om enkele vormen van depressie te verlichten. Geeft verlichting bij hoofdpijn en migraine.
  • Van etherische olie van bergamot heeft een ontsmettende werking op de urinewegen en blaas. Werkt goed in combinatie met eucalyptusolie bij huidproblemen veroorzaakt door stress en waterpokken.
  • Essentiële olie van kamille helpt bij een geïrriteerde huid en eczeem.
  • Essentiële olie van limoen is te vergelijken met citroen en is goed tegen insecten.
  • De etherische olie kruidnagel heeft een antimicrobiële, antioxiderende en schimmelwerende eigenschappen. Goed tegen buikkrampen om braken en misselijkheid te voorkomen. Ook is het een windafdrijvend middel, waardoor ophoping van gas in de darmen wordt voorkomen.
  • Eucalyptus etherische olie helpt goed tegen verkoudheid en opent de luchtwegen en is goed te combineren met pepermunt.
  • Essentiële olie van tijm helpt stress en vermoeidheid tegen te gaan.

Hoe deze oliën het beste te gebruiken?

Het beste om ervan te profiteren is door een diffuser te gebruiken, dit is een koud vernevelaar of ook wel verdamper genoemd. Je kunt een paar druppels vermengt met water van een olie of een combinatie van meerdere oliën in een diffuser doen en de oliën direct inhaleren terwijl ze in de lucht worden verspreid.

Je kunt de essentiële oliën ook in een heet bad of een teiltje met heet water doen voor aromatherapeutische voordelen. En zo op die manier er een bad mee nemen of de geur diep inademen boven een teiltje, zodat de geur via de stoom wordt overgedragen. Met essentiële oliën haal je duurzaamheid in huis zonder nare de bijwerking die traditionele geneeskunde wel met zich mee brengt. Aromatherapie is een veilige alternatieven oplossing voor een beter welzijn.

Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven