Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

Kom binnen: Op bezoek bij Anna in Gut Marienhof

Vandaag bezoeken we Anna in haar prachtige oude vierkantshoeve “Gut Marienhof” bij Keulen. Sinds vijf jaar woont ze hier samen met haar man, haar twee kleine kinderen en haar hond Snoopy. Gut Marienhof werd in 1806 gebouwd in dit dorp van 3000 inwoners en staat nu op de monumentenlijst. Anna woont met haar gezin in de voormalige koeienstal, waarin inmiddels een betonnen plafond is aangebracht, zodat er een woonhuis van twee verdiepingen is ontstaan met veel ruimte voor het hele gezin. Maar stap nu naar binnen!

Lieve Anna, hoe zou je je inrichtingsstijl omschrijven?

Ik zou onze inrichtingsstijl omschrijven als zeer klassiek met een neiging tot landelijke stijl. We houden erg van ons oude gebouw, maar de bescherming van historische monumenten heeft ons al veel stijlpunten gegeven, bijvoorbeeld ramen en deuren in de kleur antraciet. We hebben verschillende soorten stalen balken in de plafonds of gewoon in het midden van de kamers; aan de andere kant hebben we ook de originele oude houten balken op de bovenverdieping. Dit maakt het niet altijd gemakkelijk om aan een bepaalde stijl vast te houden. Zelfs als we bijvoorbeeld van antiek houden, passen ze hier maar in zeer kleine doses. We hebben dus altijd compromissen moeten sluiten bij de inrichting.

De landelijke uitstraling: bezoek aan Anna bij Gut Marienhof

Hoe zag deze compromisoplossing eruit?

Door de omstandigheden van een historisch monument (schuine wanden, schuine vloeren, het oorspronkelijke boerenmetselwerk etc.) hebben we een aantal grotere meubels laten maken door de plaatselijke timmerman, bijvoorbeeld de boekenkast met ladder bij de bank, elke enkele vensterbank (geen enkele was zoals de volgende, alles scheef en raar) en veel ingebouwde kasten. In onze keuken heeft mijn man een droom laten uitkomen met zijn traditionele Franse fornuis. De banken zien er zeker heel vertrouwd uit voor elke lezer met een Zweedse affiniteit. Daarnaast kunt u meer vinden in de Zweedse meubelzaak (vooral met de kinderen), Riviera Maison, H&M Home, Maisons du Monde, tussendoor weer antieke stukken, veel unieke stukken uit Nederland en enkele rommelmarktkoopjes.

De klassieke stijl van inrichten: Een bezoek aan Anna in Gut Marienhof

In welke kamer verblijft u het liefst?

De gehele kelder bestaat uit een grote kamer met een keuken aan de binnenplaats, gescheiden door een oude boog. Hier bij de gasfornuis van een Franse fabrikant vindt u mijn man in zijn vrije tijd. Ik breng mijn tijd liever door met een glas wijn in de hoek van de bank met uitzicht op de tuin. Onze hond brengt waarschijnlijk het grootste deel van de dag door op deze bank, want vanaf hier heb je altijd alles in het zicht (en het is gezellig warm als de open haard aanstaat). Bovendien hangt hier een jachttrofee die veel voor ons betekent.

Landhuisstijl: Inrichting in landhuisstijl

Landhuisstijl: Inrichting in landhuisstijl

Heeft u één of meer favoriete meubels?

Een zeer belangrijk traditioneel stuk is bijvoorbeeld een oude kofferbak, die mijn voorouders aan het begin van de eeuw gebruikten. Ik vond het rot en verroest op de zolder van mijn oma en maakte het wat mooier. Nu dient het als een kleine tafel voor een lamp en diverse familiefoto’s in de hoek van de bank. Een oude Chesterfield-bank heb ik een apotheker kunnen ompraten om hem te kopen toen hij zijn winkel sloot. Ik hoop dat hij nog vele jaren een plaatsje in onze winkel zal hebben. Ik heb mijn man een barkast cadeau gedaan, het ziet er niet alleen uit als een vliegtuigkarretje, het is – op basis van een originele Lufthansa cocktailkarretje, het siert onze woonkamer en is een wendbare helper op wieltjes voor elke dineruitnodiging.

Origineel Lufthansa cocktailkarretje

goede-marienhof-10aa

Ben je “klaar” voor de inrichting of verander je alles van tijd tot tijd?

Ik geef toe dat ik het altijd leuk vind om dingen te veranderen, bijvoorbeeld als ik een nieuw decoratiestuk heb gevonden waar ik echt in wil passen, of een nieuwe lamp. Soms zelfs hele meubels, afhankelijk van wat er langskomt. Ik denk niet dat we ooit “volledig gemeubileerd” kunnen zijn.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Jarenlang was ik een fervent abonnee op Homes & Gardens, vandaag moet ik toegeven dat ik Pinterest, Instagram &amp gebruik; Co, want daar kun je sneller ideeën vinden als je op zoek bent naar iets specifieks. In Nederland kun je door meubelzaken of magazijnen snuffelen, ik vind daar veel vaker mooie dingen dan in Duitsland.

Inrichten in Landelijke Stijl

Wat is vooral belangrijk voor u in uw interieur?

Het is voor mij belangrijk om de balans te vinden tussen geschiktheid voor dagelijks gebruik voor een gezin met kleine kinderen en toch een mooi “volwassen” interieur. En ik haat houtsnippersbehang, in ons huis vind je vooral klassiek gestreept behang, oud metselwerk of zwarte muren.

En tot slot: Heeft u een interieurtip voor onze lezers?

Wanneer het hele gezin zich het meest thuis voelt, wanneer u het meest uitkijkt naar uw eigen huis na een heerlijke vakantie, wanneer vrienden en kennissen graag langer blijven – dan heeft u alles goed gedaan. Waar de individuele stukken vandaan komen, of ze nu van een duur label zijn of van een discountwinkel, uiteindelijk maakt het niet uit. En zoals ik al eerder zei, ik denk dat je nooit “klaar gemaakt” bent, er is altijd tijd en ruimte voor iets nieuws.

Op bezoek bij Anna in Gut Marienhof

Bedankt, lieve Anna, dat we met je mee mochten lopen!

KAN JE OOK EEN PLEZIER DOEN…

  • Kom binnen: Op bezoek bij Sarah Kock in Münsterland
  • Kom binnen: Op bezoek bij Susanne Michalke in Gut Daxau
  • Kom binnen: Op bezoek bij Marie in Hamburg
  • Kom binnen: De studio van Stefanie v. Wietersheim
pinterest-marienhof

Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven