Madam Lotte

Live your Life to the Fullest

Linnen, aardewerk & vlechtwerk: de mooiste woontrends 2020

{bevat reclame voor 2-bloemige*) 2019 was waarschijnlijk het jaar van de klimaatverandering. Een aspect dat natuurlijk ook invloed heeft op de woontrends – hopelijk duurzaam. Een opgeruimde, minimalistische woonstijl was al in 2019 zeer modieus en blijft een “megatrend”. De trend naar natuurlijke materialen zoals steengoed, linnen en vlechtwerk zet zich voort. Nieuw in 2020 is dat de kamers baden in warme bruine tinten – de zwart-witte golf is voorbij.

Twee belangrijke trends: minimalisme & landhuisstijl

De twee belangrijkste trends in het interieurbeeld: Enerzijds een heldere, nette stijl met lichte wandkleuren en accessoires. Dit omvat de nog steeds zeer trendy Scandinavische woonstijl, maar ook de Bauhaus-stijl en de Industriële stijl. Anderzijds een stijl gebaseerd op aardetinten en natuurlijke vezels en de integratie van bestaande meubels. Dit geldt ook voor de landhuisstijl, die echter niet veel meer gemeen heeft met de landhuisstijl van de jaren 00. Hier ligt de focus op de integratie van echte antieke meubels, in plaats van op gekochte of gemaakte meubels in Shabby Chic. Bovendien heeft de stijl zijn meisjesachtige speelse uitstraling verloren en is hij volwassen geworden. Vaak worden beide woontrends gecombineerd: de overzichtelijke inrichting wordt gezellig gemaakt met natuurlijke accessoires. In de Engelstalige wereld spreekt men van een gezellige stijl, de Scandinaviërs noemen het hyggelisch.

Woontrends 2020: Scandinavisch ontmoet landhuisstijl bij lauraundkids

Scandinavische stijl ontmoet landhuisstijl met Laura von lauraundkids/Picture Credit: Laura

De ideale leefruimte volgens trendcriteria

De ideale leefruimte volgens trendcriteria zou er dus als volgt uitzien: Een licht overstroomde, gerenoveerde schuur of boerderij wordt gedomineerd door een oude, grote tafel omringd door designstoelen en een Tripp Trapp. Daarbovenop is er een linnen tafelkleed, een koffiekopje van aardewerk, zelfgemaakte kaarsen en kinderhandwerk van natuurlijke materialen (volgens de Montessori principes). Boven de tafel hangt een XXL-krans, natuurlijk zelfgeweven, op de achtergrond zie je een antieke servieskast, daarnaast een klein kastje met Weens vlechtwerk en daarbovenop een takje kersenbloesem. Alles is ondergedompeld in warme natuurlijke tinten, geen onregelmatigheden verstoren het oog. De stijl van leven gaat gepaard met een bepaalde levensstijl: nabijheid van de natuur, aandacht, tijd voor het gezin, liefde voor de kleine dingen. Mooie Instagram-kanalen die deze levensstijl perfect belichamen zijn bijvoorbeeld:

– Merrilee Liddiard met Mer_Mag
– Claudi met Travel.Little.One
– Laura met Lauraundkids
– Ann met rock.my.day
– Rebecca Lina met elfenkindBerlijn
– Esther met ons leven in de alpen
– Majken Thranes met majkenthranes

Leeftrends 2020: Natuurlijke regeling door Travel.little.one

Een prachtig arrangement van Claudi op haar Instagramkanaal Travel.little.one/Picture-Credit: Claudi

En hoe implementeer je deze woontrends?

Ik ben altijd erg enthousiast over de mooie woonkamers in natuurlijke kleuren op de hierboven genoemde blogs en ik zou ons graag meteen willen inrichten – vooral de kinderkamer. Tijdens onze korte vakantie in de Alpine Lodge Josephus in het Schnalsdal voelde ik hoe deze gereduceerde, zachte inrichtingsstijl tot rust komt en goed is voor de ziel. Toch ben ik een grote vriend van kleur – ik hou van geel, roze en blauw. Mijn oplossing: Ik zet gereduceerde kleuraccenten en blijf anders in het natuurlijke kleurenpalet met veel hout- en aardetinten. Ik doe dit al jaren en dit is onze stijl. Persoonlijk vind ik het niet juist om je stijl van de ene op de andere dag volledig te veranderen. Dit is niet alleen te voelen aan de inrichting, die nooit zal lijken te zijn gegroeid, maar het zou ook allesbehalve duurzaam zijn. Maar als u zich wilt laten inspireren, vindt u hieronder een aantal geselecteerde mooie producten uit de online shop van 2-Flowerpower. Misschien is er iets voor jou.

Woontrends 2020: retro-kinderkamers van Majken Thrane

De prachtige retrokwekerij van Majken Thrane op hun kanaal majkenthrane/beeldbeeldreputatie: Maijken

Woontrend 1: Linnen, linnen, linnen!

Sinds enkele jaren is er weer veel vraag naar linnengoed – of het nu gaat om theedoeken, gordijnen, bedlinnen, bankkussens, tafelkleden of kleding. En terecht: het materiaal ziet er heel natuurlijk uit, onopvallend en heerlijk nostalgisch. Linnen is ook een duurzaam alternatief voor katoen, omdat vlas ook in Europa groeit en minder irrigatie en minder pesticiden in de teelt vereist. En: hoe vaker het linnen wordt gewassen, hoe mooier het wordt. Tegelijkertijd is het wonderbaarlijk tijdloos en onverwoestbaar. Sommigen van u hebben misschien zelfs wat linnengoed van uw oma in uw kast, anders vindt u op dit moment in veel online winkels mooi linnen tafel- en bedlinnen, bijvoorbeeld het Grid theedoekstel van blomus van katoen en linnen in antiekroze of antraciet.

Leeftrends 2020: Linnen, linnen, linnen!

Woontrend 2: Stenen goederen op het bord

Op dit moment is aardewerk en steengoed (het verschil is vaak niet duidelijk zichtbaar in onlinewinkels) erg in de mode. Borden, kommen, cachepotten en schalen worden in een gietproces op zeer hoge temperatuur gegoten en zijn daardoor stabieler dan klei en minder doorschijnend dan porselein. Steengoed is van nature niet waterdicht en wordt daarom vaak geglazuurd – meestal in blauwe, grijze of bruine tinten. Bij het Deense bedrijf bloomingville vindt u bijzonder mooie steenwaren, bijvoorbeeld de grijsblauwe Sandarine collectie of de Alia-serie met een unieke kleurstructuur in zachtroze. Of de nieuwe Bea-serie, waarbij de natuur direct in borden en schalen is geperst. Alle producten worden met de hand gemaakt en zijn (vaatwasmachinebestendig!) uniek.

Leeftrends 2020: stenen goederen op het bord

Woontrend 3: Weens vlechtwerk is terug!

Bijna iedereen heeft wel eens op Wiener Geflecht gezeten. Het is het klassieke patroon van zes in elkaar gevlochten rotanstokken, die sinds de barok heel vaak worden gebruikt als stoelbekleding. Vooral met de beroemde koffiehuisstoel model nummer 14 van Thonet wordt het prachtige vlechtwerk met deze stoel geassocieerd. Het werd ook vaak gebruikt als deurpaneel voor kasten of ladekasten. Het Weense vlechtwerk is al twee jaar terug. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de huidige trend van het gebruik van natuurlijke materialen, de zoektocht naar duurzaamheid, authenticiteit en de voorkeur voor transparantie in het interieur. U vindt er een breed scala aan meubels en accessoires, van vazen tot kleine meubelstukken en bedden met de mooie vlechtwerkstructuur, bijvoorbeeld de Otto-kastkist of de vloervaas, beide uit Bloomingville.

Woontrends 2020: Weens vlechtwerk is terug!

Woontrend 4: ingetogen natuurlijke tinten ook in de kinderkamer

De trend naar hout- en aardetinten geldt ook voor de kinderkamer, wat verbazingwekkend is, omdat men altijd geloofd heeft dat kinderen het bijzonder kleurrijk moeten hebben. Persoonlijk hou ik van een beetje kleur in de kinderkamers, maar ik hou ook van de Hygge-stijl in de kinderkamer. En ik denk dat het vooral onrustige kinderen kan helpen om meer gefocust te worden. Natuurlijk kan ook een gereduceerd aantal stuks speelgoed hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Vooral de Scandinavische merken zoals Sebra, Bloomingville en OYOY hebben hele mooie kinderkamermeubels en speelgoed van hout, breiwerk en vlechtwerk, bijvoorbeeld de fantastische poppenwagen van Bankuan gras of de pinguïn opbergmand, beide van Bloomingville. Ook mooi is de ruit van alpacawol van Elvang Denemarken of de combinatie van kussen en knuffel van OYOY – niet alleen voor teckelfans.

Woontrends 2020: ingetogen natuurlijke tinten in de kinderkamer

*Gecreëerd in samenwerking met 2-bloemigen
Afbeelding Credit Cover Foto: Bloomingville

HET PAST BIJ DEZE STIJL

  • Getest: Handdoeken van The Organic Company
  • Bezoek aan Theresa Baumgärtner in het Hazelnoothuis
  • Nul-afval-Week: Duurzaam keukentextiel
  • Designklassiekers: Het Bauhaus serviesgoed Wagenfeld
pinterest woontrends

Lotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven